1% tőled, 100% tőlünk Ajánld fel adód 1%-át a Magyar Helsinki Bizottságnak!

A strasbourgi pereskedés is kellett ahhoz, hogy visszavonják a bírák kényszernyugdíjazását

Ma elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 158 magyar bíró panaszát, amelyet a Magyar Helsinki Bizottság segítségével azért nyújtottak be, mert kényszernyugdíjazták őket 2012-ben. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a bíróságok lefejezése visszaigazolást nyert. A kormány azért úszhatta meg most az elmarasztalást, mert az Alkotmánybíróság és az Európai Bíróság korábbi ítéletei, valamint a strasbourgi pereskedés miatt 2013-ban kénytelen volt visszavonni a korábbi igazságtalan szabályozást.

A bírák kényszernyugdíjazása elleni jogi harc több fronton zajlott, és a Magyar Helsinki Bizottság derekasan kivette a részét benne. Az Európai Unió kötelezettségszegési eljárása a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságon zárult. A 2012-es ítélet kimondta, hogy a 70 éves nyugdíjkorhatár 62 évre csökkentése diszkriminatív eljárás volt. Ugyanerre jutott az Alkotmánybíróság is. A munkájukat és fizetésüket elvesztő bírák a strasbourgi bírósághoz még 2012 nyarán nyújtottak be panaszt a segítségünkkel. Ez is kellett ahhoz, hogy kormánytöbbség fogát szívva 2013-ban kénytelen legyen egy törvénnyel visszavonni a szabályozást, és részben kárpótolni a bírákat. A kormány ezzel együtt elérte célját, mert a kétéves huzavona során sikerült a bíróságokat lefejezni, a bíróságok vezetőit új emberekre cserélni.

A strasbourgi bíróság mai döntése a magyar bírák személyes sérelmeit vizsgálta, illetve azt, hogy a kormánytöbbség által fogcsikorgatva biztosított anyagi kompenzáció vajon arányos-e ezekhez a sérelmekhez képest. Végül a strasbourgi bíróság arra jutott, hogy a kompenzáció megfelelő volt, és a magyar állam bár eredetileg megsértette a bírák emberi jogait, amikor önkényesen nyugdíjazta őket, de a 2013-as módosított szabályozás mégiscsak helyretette a dolgot.

A mai döntés is megmutatta, nem igaz az, amit a magyar kormány állít, hogy a strasbourgi bíróság ne volna független és politikai megrendelést teljesítene. A kormánynak itt is volt lehetősége meggyőzni a strasbourgi bírákat, és sikerült neki. Mi tudomásul vesszük a fellebbezéssel nem támadható döntést. Egyúttal felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kormánynak a bíráskodás függetlensége elleni támadásait sem visszamenőlegesen, sem a jövőre nézve nem teszi elfogadhatóvá a mai strasbourgi döntés. A Magyar Helsinki Bizottság pedig a maga eszközeivel továbbra is védi a bíráskodás függetlenségét.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság