1% tőled, 100% tőlünk Ajánld adód 1%-át idén a Magyar Helsinki Bizottságnak, hogy minél többeknek tudjunk segíteni!

Vélemény a migrációs joganyag legújabb módosításáról

A Helsinki Bizottság továbbra sem támogatja a menedékkérők őrizetét, és szorgalmazza az őrizet bírósági felülvizsgálata hatékonyságának javítását.

A jogalkotó újabb módosítási javaslatainak legfontosabbika a menekültügyi őrizet bevezetése, amely 2013. július 1-i hatállyal lehetővé tenné a menedékkérők fogvatartását. Mint ismert, a menedékkérők jogellenes és önkényes fogvatartásáért Magyarországot az elmúlt években három alkalommal marasztalta el a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága.

A  Helsinki Bizottság álláspontja szerint a menedékkérők őrizetének bevezetése látszatmegoldás a migrációs szakterületen észlelhető anomáliák kezelésére, valamint az Európai Bizottság, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és más szervezetek által megfogalmazott kritikákra.

A menekültügyi őrizet kapcsán a Helsinki Bizottság kiemeli, hogy az intézkedés részletszabályainak tervezése során a jogalkotó oly mértékben támaszkodott az idegenrendészeti eljárásban elrendelt őrizet végrehajtásának szabályairól szóló 27/2007. (V. 31.) IRM rendeletre, hogy a szabályozásból nem tűnik ki sem a menedékkérők rendelkezésre állását biztosító, kevésbé szabadságkorlátozó intézkedések alkalmazásának elsődlegessége, sem az, hogy az idegenrendészeti őrzött  szállásokhoz képest lényegileg eltérő, kevésbé szigorú és a menedékkérők speciális igényeit is figyelembe vevő rezsim érvényesülne majd a július elsejétől megnyíló menekültügyi őrzött befogadó központokban.

Azzal, hogy a menedékkérők várhatóan igen széles köre kerül majd menekültügyi őrizetbe, igen valószínű, hogy számos különleges bánásmódot igénylő, sérülékeny menedékkérő is az őrzött befogadó központokban fog tartózkodni. Az idegenrendészeti őrizet végrehajtási szabályainak csekély lazítását jelentő Tervezet azonban igen kevés figyelmet szentel e körnek, holott a gyakorlatban számos megoldásra váró helyzet prognosztizálható, amelyet célszerű lett volna a Tervezet megalkotásakor rendezni (pl. mozgássérült menedékkérők, traumatizáltak ellátása, kiskorúak, stb.).

Ugyanígy kardinális kérdés, hogy a jogalkotó az eddigi 15 napos jogorvoslati határidőt lecsökkentette 7 napra, amely nagyban befolyásolhatja a rendelkezésre álló  jogorvoslat hatékonyságát. Ezzel uniós összehasonlításban Magyarországon a legrövidebb a menedékkérők számára nyitva álló jogorvoslati határidő.

Háttéranyagok:

A Bizottság részletes javaslatai és észrevételei itt elérhetőek. A Belügyminisztérium tervezete Az egyes migrációs, illetve menekültügyi tárgyú és más törvények módosításáról szóló törvényről innen letölthető. Az országgyűlésnek benyújtott törvénytervezet itt érhető el.

A Helsinki Bizottság véleményezte a fenti migrációs tárgyú törvények végrehajtásáról szóló rendelettervezetet is, amely itt elérhető. A Kormány rendelet tervezete letölthető itt.

A jogszabály-módosítási hullám harmadik elemeként a Helsinki Bizottság a bevezetendő menekültügyi őrizet és óvadék végrehajtási szabályairól küldte meg észrevételeit a Belügyminisztériumnak. A rendelet tervezetének köröztetett 2013. júniusi szövege itt elérhető.

 

A gyors ütemű jogalkotási folyamatban a civil szervezetek mellett az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is részletesen kifejtette álláspontját, amely angol nyelven itt elérhető.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság