#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Végre eltörölték a látogatási tilalmat a börtönökben, amit a FECSKE és támogatói petícióban kértek

Végre eltörölték a látogatási tilalmat a börtönökben, vasárnaptól újraindul a látogatófogadás a BVOP honlapján közzétett hír szerint. Ahogyan arra a Magyar Helsinki Bizottság is többször felhívta a figyelmet, már legalább két hónapja itt volt ennek az ideje. Több tízezer családtag, közöttük rengeteg gyermek várt arra, hogy újra találkozhasson fogvatartott szerettével, és hogy végre megölelhessék egymást.

Éppen itt volt az ideje a látogatás visszaállításának, hiszen az elmúlt időszak viszontagságai után nagy szüksége van a börtönbüntetésüket töltőknek és családtagjaiknak, hogy újra láthassák egymást, és a látogatás során megfoghassák egymás kezét, megölelhessék, megpuszilhassák egymást – ezzel is kifejezve, hogy otthon várják szeretteiket.

A büntetés-végrehajtás közleménye szerint ugyanakkor ismét a koronavírus-járvány előtti szabályoknál szigorúbb feltételek mellett indítják újra a látogatást: a korábbi négy fő helyett csak ketten látogathatnak havonta egyszer, és közöttük a fizikai érintkezés továbbra is szigorúan tilos.

Fotó: Béres Márton

 

A fogvatartottak hozzátartozói azt szeretnék, ha több mint két év után végre megérinthetnék szerettüket. Erről szólt a FECSKE (Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport) levélküldő kampánya, amelyet hozzátartozók és az őket támogatók írtak alá, összesen 619-en. A petíció hozzájárulhatott a nyitáshoz, amelyben az azt támogatók üzenetben elmondhatták dr. Tóth Tamásnak, hogy

  • embertelen és igazságtalan, hogy 2019 óta a személyes látogatás alkalmával a családtagok nem érinthetik meg egymást, ezért
  • engedélyezni kell a plexi nélküli személyes látogatást azoknál, akiknél ez nem jár veszéllyel, hogy a családtagok érkezéskor és búcsúzáskor öleléssel, puszival köszönthessék egymást, jól hallják egymást;
  • hogy a találkozó ideje alatt foghassák egymás kezét, a gyerekek szüleik ölébe ülhessenek, a felnőttek játszhassanak a gyerekekkel, az ellenőrzött élelmiszert közösen elfogyaszthassák.

A FECSKE petíciója kiemelte: egy gyermeknek hatalmas szüksége van arra, hogy mikor hosszú idő után újra láthatja az apukáját vagy az anyukáját, akkor megölelhesse őt, együtt játszhassanak. Nem lehet elmagyarázni egy kisgyermeknek, hogy erre miért nincs lehetőség a börtönben. Az, hogy plexifal választja el a látogatókat egymástól, nem csak a fogvatartottnak, hanem a gyerekeinek, szüleinek és házastársának is büntetés, sőt, a társadalomnak is árt.

Tovább küzdünk azért, hogy a régen várt találkozókra plexi nélkül is sor kerülhessen!

Mi még a baj a fogvatartottak kapcsolattartásával? Összegyűjtöttük a fogvatartottak kapcsolattartását nehezítő tényeket.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság