#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Mi a baj a fogvatartottak kapcsolattartásával? – összefoglalónk és javaslataink

Translation is available for this content

Switch to English

Összefoglalót készítettünk a fogvatartottak kapcsolattartásának problémáiról és megoldási javaslatainkról.

Miért fontos a fogvatartottak kapcsolattartása?
A családtagokkal való kapcsolattartás elősegíti a fogvatartottak társadalmi reintegrációját, a bűnismétlés megelőzését. A magyar büntetés-végrehajtási rendszer mai valósága, hogy rendkívül alacsony intenzitással, kevés programmal, az egyéniesítést rendszerint csak elnagyolva vagy teljesen figyelmen kívül hagyva folyik valamilyen reintegrációs tevékenység a rabokkal, a szabadulásra nem készítik fel a fogvatartottakat. Már csak ezért is van jelentősége a családnak, a családdal való kapcsolattartásnak. A szakértők tapasztalatai, valamint a Magyar Helsinki Bizottsághoz érkező fogvatartotti és hozzátartozói panaszok alapján a büntetés-végrehajtás nagy egészének működése egyre inkább mechanikus, biztonságra törekvő és nélkülözi az emberséget, a nevelés és támogatás jócskán háttérbe szorult még úgy is, hogy számos kiváló szakember dolgozik a büntetés-végrehajtás rendszerében.

Mi van az összefoglalóban?
Ebben az összefoglalóban röviden bemutatjuk a kapcsolattartásra vonatkozó szabályokat, a koronavírus okozta változásokat, pontokba szedjük a főbb problémákat és javaslatokat teszünk ezek megoldására. A látogatás, a Skype-beszélő és a telefonálás kérdéseivel foglalkozunk, mert ezek a kapcsolattartás leginkább hatékony és alkalmazott formái, és a tapasztalatok szerint ezekkel kapcsolatban merül fel a legtöbb panasz. Az összefoglaló a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport  (FECSKE) a kapcsolattartásról szóló 2020/2021-es kutatása alapján készült.

Mi a FECSKE?
A Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoporthoz, a FECSKÉ-hez csatlakozó volt fogvatartottak, a bv. intézetekben fogva tartott emberek hozzátartozói, támogatói és a témában jártas szakemberek az emberséges, tisztességes börtönrendszerért dolgoznak. Hisznek abban, hogy bármit is követett el valaki, annak a következménye nem lehet az, hogy elszakad a szeretteitől vagy megalázó körülmények között tölti büntetését. Hisznek abban is, hogy a családtagoknak, gyermekeknek is joga van a minőségi kapcsolattartáshoz.

A FECSKE abban segít, hogy a bevonulásra várók, a fogvatartottak hozzátartozói, és a különféle hivatású szakemberek tájékoztatást, információt kapjanak a büntetés-végrehajtás állapotáról, működéséről, szabályairól. A tagok emellett a saját tapasztalataikkal, szakértelmükkel közösen tesznek a tisztességes börtönrendszerért, ezáltal egy szolidáris társadalomért.

 
Letölthető anyagok


Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság