Túlzsúfoltság – letölthető mintakérelem

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához túlzsúfoltság miatt benyújtható mintakérelem

!!!

A TÚLZSÚFOLTSÁGGAL KAPCSOLATOS AKTUÁLIS TÁJÉKOZTATÓINK ITT TALÁLHATÓAK:

TÁJÉKOZTATÓ A TÚLZSÚFOLTSÁGGAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSOKRÓL

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A TÚLZSÚFOLTSÁGGAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSOKRÓL

!!!

 

Amint honlapunkon is olvasható, az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2015. márciusi ítéletében kimondta, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek túlzsúfoltsága Magyarországon rendszerszintű probléma, és ismét úgy ítélte meg, hogy a túlzsúfolt zárkákban való elhelyezés sérti az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát.

A Magyar Helsinki Bizottság kapacitáshiány miatt sajnos nem tud jogi segítséget biztosítani olyan kérelem benyújtásához, amelyben a kérelmező (volt) fogvatartott kizárólag a zárkák túlzsúfoltságára, illetve a zárkák fizikai állapotára hivatkozva kíván a strasbourgi bírósághoz fordulni. A kérelem benyújtásakor nincs ügyvédkényszer, így a kérelmezők jogi képviselő nélkül is megindíthatják az eljárást.

A Magyar Helsinki Bizottság munkatársai által megírt, túlzsúfoltság miatt benyújtható mintakérelem azonban bárki számára ingyenesen letölthető. (A mintakérelmet Internet Explorer használatával töltse le.) Az űrlap személyes adatokra, egyéni körülményekre vonatkozó rubrikáit üresen hagytuk, a kérelem jogilag releváns részét azonban kitöltöttük. A kérelemben kapcsos zárójelek [ ] között, nagybetűkkel írva láthatóak a kitöltéssel kapcsolatos megjegyzéseink.

A kitöltött hivatalos űrlapot és a fogvatartási körülményekre vonatkozó táblázatot legkésőbb a szabadulástól (vagy a követelményeknek megfelelő, nem túlzsúfolt zárkába való áthelyezéstől) számított 6 hónapon postára kell adnia az EJEB-nek címezve. A kérelemmel kapcsolatos hivatalos kitöltési útmutató innen tölthető le.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az űrlap kitöltése, illetve beadása nem jelenti automatikusan azt, hogy a (volt) fogvatartott bármiféle jóvátételben részesül. A 2015. március 10-ét követően beadott kérelmekkel kapcsolatban az Emberi Jogok Európai Bíróságának gyakorlata nem ismert.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság