#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Továbbra is háromszoros áron telefonálnak a rabok 

Hétfő óta az ország összes börtönében egyetlen fogvatartott sem fogadhat látogatót. A börtönök pótlólagos Skype-beszélgetéseket biztosítanak, és rendelkezésre áll a „börtönmobil” is a fogvatartottaknak, hogy életben tarthassák a kapcsolatot szeretteikkel. Csakhogy a Skype-olási lehetőség az igényekhez képest elenyésző, a telefonálás pedig elfogadhatatlanul drága. Pedig a családi kapcsolatok megszakadása rövid távon fokozza a feszültséget az intézetekben, míg hosszú távon hozzájárul a bűnismétléshez.

Mindössze öt hónapig tartott az az időszak, hogy a fogvatartottak – igaz, több szigorú korlátozás mellett – látogatót fogadhattak a hazai börtönökben. Hétfőn azonban visszaállt az a totális tiltás, amely semmilyen körülmények között senkinek nem engedi meg a látogatófogadást. Az előző ilyen időszak 16 hónapon át tartott. A 12 éven aluli gyerekek a korábbi lezárás óta, 20 hónapja nem találkozhattak a fogva tartott szülőjükkel akkor sem, ha az kisebb bűncselekményt követett el. 

Súlyos járványhelyzetben természetesen észszerű rendkívüli intézkedés a látogatófogadási tilalom, és aligha vitatható, hogy a járvány negyedik hulláma nagy veszélyt jelent a fogvatartottakra is. De ezzel a raboknak és aggódó családjaiknak, szüleiknek, párjuknak, gyermekeiknek nem szűnik meg az igényük arra, hogy tarthassák egymással a kapcsolatot. Válsághelyzetben éppenséggel felerősödik ez az igény.

A személyes kapcsolattartás hiányában értelemszerűen felértékelődnek más kommunikációs csatornák, elsősorban a telefon vagy az internetes alapú videotelefon, a Skype. 

A „bv.-mobilok” már korábban is sok keserűséget okoztak mind a raboknak, mind családtagjaiknak. Ezek olyan pár ezer forintos mobilkészülékek, amelyekről az elítéltek 2015 óta közvetlenül kezdeményezhetnek hívást előre megadott „kapcsolattartóikhoz”, és a büntetés-végrehajtás ellenőrizheti a hívásokat. 

A készülékért a fogvatartottak 35 000 Ft letéti díjat, a telefonálásért messze a piaci ár felett fizetnek.  Az eleinte 93 Ft-ban megállapított, de még a pár év óta „kikalkulált” 75 Ft-os percdíj is többszöröse volt az átlagos percdíjaknak. Mindezt a fogvatartottakra vonatkozó „speciális körülmények” sem magyarázhatták. Ma a legdrágább feltöltős kártya 25 forintos percdíjjal számol.

Karanténkorlátozások idején ezek a gondok felerősödnek. Ezt érzékelte az ombudsman is, aki nyáron tarifacsökkentést javasolt az büntetés-végrehajtás vezetésének. És petíciót indított a percdíjak megvágása érdekében a fogvatartottakat és családjaikat képviselő FECSKE csoport is. A civil kezdeményezés azt is kérte, hogy a börtönmobilok visszahívhatók legyenek, és az irreálisan magas letéti díjjal szemben ne kelljen kauciót fizetni a pár ezer forintos készülékért.

„Az olcsóbb telefonálásra azért van szükség, mert a kapcsolattartás elengedhetetlen a sikeres reintegrációhoz. Ha egy rab nem tud kapcsolatot tartani a hozzátartozóival, akkor nagyon nehéz a szabadulása után visszailleszkednie a társadalomba. Ez pedig akár újabb bűnelkövetéshez is vezethet. A drága telefon nem csak a fogvatartottnak büntetés, hanem a gyerekeinek, szüleinek, házastársának is” – figyelmeztetett a FECSKE petíciója.

Sajtóhírekből tudható, hogy a büntetés-végrehajtás és a Telekom 8%-os tarifacsökkentésre szánta el magát, az új percdíj 69 forint lesz. Ez, ha nem is semmi, mégis elfogadhatatlanul alacsony díjcsökkentés. A fogvatartottak jó okkal tekintik kiszolgáltatott helyzetük megsarcolásának.

A börtönökben egyébként is nagyobb a szegénység, mint országosan. Sokan vannak, akik a kauciót már eleve nem tudják kifizetni. Nehezen értelmezhető az is, hogy 2021-ben az elítéltek miért nem használhatják az ingyenes internet-alapú alkalmazásokat.

A Magyar Helsinki Bizottsághoz forduló családtagok szerint különösen a lezárás idején feltétlenül meg kellene tenni azokat a lépéseket, amelyeket már évekkel korábban szükségessé váltak:

  • a „börtöntelefon” percdíját legfeljebb 25 forintra kell levinni;
  • meg kell teremteni a visszahívás lehetőségét a „kapcsolattartóknak”;
  • el kellene törölni a 35 ezres kauciót, ennél még az is jobb, ha a rab megveszi a párezres eszközt;
  • nagyobb arányban kell biztosítani internetes alapú telefonálási és videotelefonálási lehetőségeket;
  • a legszegényebbeknek méltányos időkeretben biztosítani kell az ingyenes telefonálást.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság