#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Még drágább, még nehezebb lesz börtönből telefonálni

Egy előnytelen szerződésmódosítás következtében a napokban még nehezebbé válik, hogy a fogvatartottak családjuknak és ügyvédjüknek telefonálhassanak. Hogy készülékhez juthassanak, ahhoz 35 000 Ft-os letétet kell leróniuk. Amíg ezt nem teszik, addig nem telefonálhatnak. A szegényebb elítéltek, akik nem tudnak fizetni, és ők nincsenek kevesen, egy fontos fogvatartotti jogtól esnek el, a kapcsolattartás jogától – hangsúlyozza a Magyar Helsinki Bizottság.

„A párom szabadságvesztését tölti. Sajnálattal tapasztalom, hogy a kapcsolattartói mobiltelefonra letétet vezettek be, amelynek összege 35 000 Ft. Ez az összeg kifizetése irreális és eltúlzott a bv által fizetett munkadíjhoz, a havi néhány ezer Ft képest, és mi sem vagyunk milliomosok. Így, hogy elvették a telefont, már heti 30 percet sem tudunk beszélni a párommal. Akadályozzák a kapcsolattartást.”

Ez a levél érkezett a Magyar Helsinki Bizottsághoz. És ezen kívül még sok másik is. Elítéltek családtagjai írták mindegyiket. A hangvételük hol kétségbeesett, hol felháborodott, de mindegyik a fogvatartotti telefonálás újabb nehézségeiről szól.

A Magyar Helsinki Bizottság kedden tette nyilvánossá azokat a dokumentumokat, amelyeket a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától (BVOP) sikerült kiperelnie. Ezekből kiderül, hogy a raboknak irreálisan magas, 93 forintos percdíjat és egyéb költségeket kell megfizetniük. Ha például nem rendeltetésszerű használat miatt válik használhatatlanná a készülék, a bekerülési ár hatszorosát kell kipengetniük.

A helyzet egy májusi szerződésmódosítás következtében most továbbromlott. Az addig szállított, nettó 1650 Ft-ba kerülő ZTE R528-as típusú mobilkészülék gyártását beszüntették, és a gyártó a továbbiakban már az alkatrészellátást sem biztosítja. Emiatt a régit a tízszer drágább „FMR” típusú mobilra cserélte a szolgáltató. Ennek az ára nettó 16 242, bruttó 20 627 forint.

Ehhez képest az elítélteknek 35 000 Ft-ot kell leszurkolniuk letétként az „FMR”-ért. S szabadulásukkor csak akkor kapják vissza a teljes összeget, ha a készülék sértetlen. Abszurd, de még a tényleges életfogytiglani büntetésüket töltő elítéltektől is elkérik a „szabadulási letétet”. Ezek szerint az majd csak az örököseknek járhat vissza.

A telefonok cseréje a napokban indult meg a börtönökben. A régi készülékeket visszaveszik, és azt közlik az elítéltekkel, ha telefonálni akarnak, tegyék le a 35 000 Ft-ot.

A börtön világában szokatlanul magas ez a letéti összeg. A rabtartás költségeinek levonása után a dolgozó elítélteknek jó esetben is csak néhány ezer forintja marad. És sokan vannak olyanok, akiknek nem tudnak vagy nem adhatnak munkát, mert ahhoz túl fiatalok vagy betegek. A családtagok támogatására pedig alig lehet számítani azoknál, akik sokszor éppen a szegénységük vett rá a bűnre. Ők hónapokra vagy akár évekre is el lesznek zárva attól, hogy a feleségükkel, anyjukkal vagy ügyvédjükkel beszélhessenek telefonon.

Igencsak különös és a Helsinki Bizottság szerint magyarázatra szorul, hogy miért kell szükségtelenül és aránytalanul akadályozni a fogvatartottak kapcsolattartási jogát, és feszültséget szítani a börtönökben.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság