Több sebből vérzik a miniszterelnöki évértékelő elleni tüntetés tiltása

Jogerős végzésében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a MostMi csoport által a miniszterelnöki évértékelő idejére a Várkert Bazárhoz szervezett gyülekezés bejelentésének érdemi vizsgálat nélküli elutasítását. A bíróság egyetértett a kérelmezőket képviselő Helsinki Bizottsággal, és kimondta: a rendőrségi döntés és a jogorvoslati tájékoztatás is jogsértő volt.

 

A MostMi csoport február 27-én szeretett volna gyülekezési jogával élve ezer fővel megjelenni a miniszterelnöki évértékelő helyszínén. A rendőrség közölte a tiltakozó gyűlés szervezőivel, hogy az esemény rendezője, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (amelynek elnöke Balog Zoltán miniszter) ingyenesen használatba kapta az I. kerületi önkormányzattól a gyülekezés során használni kívánt terület egy részét, és emellett 1024 forintért február 26-27-ére a Fővárosi Önkormányzat is használatba adta a Lánchíd utcának a Clark Ádám tér és az  Öntőház utca közötti szakaszát az egyesületnek. A használat célja mindkét esetben a miniszterelnöki évértékelő biztosítása és közvetítőkocsik elhelyezése volt. A rendőrség kérte az ellentüntetés szervezőit, hogy erre tekintettel módosítsák a bejelentésüket, amire ők nem voltak hajlandók. Ezt követően a rendőrség úgy foglalt állást, hogy a gyülekezés nyilvánvalóan lehetetlen célra irányul, mert a két rendezvény egyszerre nem tartható meg. A végzésében a rendőrség azt a jogorvoslati tájékoztatást adta, hogy a döntéssel szemben nem a gyülekezési jogról szóló gyors bírósági jogorvoslattal lehet élni, hanem azzal, amellyel akár évekig is eltarthat az eljárás.

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint mind a jogorvoslati jogról szóló tájékoztatás, mind maga a tiltás törvénysértő volt, és alaptörvény-ellenesen korlátozta a tiltakozni kívánók gyülekezési jogát, ezért a szervezők képviseletében bírósághoz fordult az ügyben.

A bíróság egyetértett a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke által előterjesztett azon érveléssel, hogy az Alkotmánybíróság (AB) egy 2013-as határozata alapján a gyülekezés betiltása elleni 3 napos bírósági jogorvoslat igénybevételére van lehetőség akkor is, ha a rendőrség nem betiltja a gyülekezést, hanem a bejelentést érdemi vizsgálat nélkül elutasítja. A bíróság hangsúlyozta: a mostanihoz hasonló ügyben mondta ki az AB, hogy ha közterület-használati engedély miatt utasítja el a rendőrség a gyülekezés bejelentését, akkor jogorvoslat szempontjából ezt úgy kell tekinteni, mintha tiltó határozatot hozott volna. Hogy érthető legyen a megítélés tétje: a 2006-os Kossuth téri kordon miatt a Magyar Helsinki Bizottság által benyújtott panasz elbírálása nem kevesebb, mint négy és fél évig tartott, ehhez képest ebben az ügyben a bíróság három nap alatt, március 2-án hozott határozatot.

A bíróság döntésében egyetértett a Helsinki Bizottság álláspontjával abban is, hogy a rendőrség elmulasztotta megvizsgálni a közterület-használati megállapodások jogszerűségét. Ennél többet a bíróság nem mondott, de a Magyar Helsinki Bizottság szerint a válasz egyértelműen nemleges. Ugyanis a miniszterelnöki évértékelő olyan politikai rendezvény, amit egy civil egyesület szervez közügyekről szóló nyilvános beszéd folytatására. És ilyen célra a vonatkozó alkotmánybírósági gyakorlat és az érintett önkormányzatok saját rendeletei alapján sem adható oda közterület kizárólagos használatra – sem ingyen, sem térítésért.

A bíróság ezen túlmenően azt is megállapította, hogy a miniszterelnöki évértékelő helyszíne nem is egyezett a bejelentéssel érintett területtel, mivel arra a Várkert Bazár épületében került sor. És bár fontos az esemény biztosítása és a közvetítőkocsik elhelyezése is, ugyanakkor a rendőrségi döntésből nem derül ki, hogy mi tette lehetetlenné a MostMi csoport által bejelentett gyülekezés megtartását. Így a gyülekezés tiltása ezért is jogellenesnek bizonyult.

A szervezők újabb bejelentést nem kívánnak tenni, hiszen a gyülekezésük okafogyottá vált az évértékelő megtartásával. Azonban a gyülekezési joguk jogellenes korlátozása miatt polgári úton kívánnak elégtételt kérni.

 

A felülvizsgálati kérelmet lásd itt.

A bíróság döntését pedig lásd itt.

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság