Szűk négy hete van a kormánynak, hogy bocsánatot kérjen a Magyar Helsinki Bizottságtól

Megérkezett a Kúria ítélete a Magyar Helsinki Bizottság kontra Miniszterelnöki Kabinetiroda perben. Mint ismeretes, a felülvizsgálati eljárásban a Kúria fenntartotta a korábbi jogerős ítéletet. Ezek szerint a „propagandaminisztérium” megsértette a 2017-es „nemzeti konzultáció” kérdőívében szereplő állítással a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét, amiért kétmilliós sérelemdíjat kell fizetnie, illetve 30 napon át kell bocsánatot kérnie a kormany.hu nyitóoldalán.

 

A Kúria november 20-án hirdette ki szóban az ítéletet. A döntés írásba foglalásnak az ad külön jelentőséget, hogy az átvétellel a „propagandaminisztériumnak” már nem lesz több kibúvója a jogerős ítélet teljesítésére, azonnal végre kell azt hajtania. Tehát át kell utalnia a sérelmi díjat, valamint bocsánatot kell kérnie a Magyar Helsinki Bizottságtól az MTI Országos Sajtószolgálata útján, illetve a kormany.hu nyitóoldalán. Ráadásul utóbbi bocsánatkérésnek 30 napon át kell ott szerepelnie a kormány központi portálján.

Az átvételre – mindennel együtt összesen – 10 munkanapja van a kabinetirodának. Ez naptári napokat tekintve akár már idén lejárhatna, de december 24. és január 1. között ítélkezési szünet van a bíróságokon. Ezzel együtt is legkésőbb január 10-ig mindenképpen végre kell hajtani az ítéletet. Ezt egyébként Gulyás Gergely a november 21-iki kormányinfón szóban is megígérte.

A Kúria ítélete itt olvasható.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság