Szolgálnak és félnek

Megismételt eljárásban újból jogszerűnek tartotta az Országos Rendőr-főkapitányság, hogy a rendőrök nem avatkoztak közbe, amikor a szélsőjobbos szónokok által felheccelt tömeg megtámadta a devecseri romák házát.

A Magyar Helsinki Bizottság ügyfele, devecseri lakos lassan két éve próbálja elérni, hogy a rendőri vezetés vizsgálja ki végre, a rendőrök 2012. augusztus 5-én miért nem intézkedtek, amikor a cigányok utcáiban szélsőjobbos hőzöngők masíroztak, fenyegetően léptek fel és megdobálták a helybeliek házait. A támadást megelőzően a Jobbik szónokai és militáns szövetségeseik cigányellenes, rasszista uszító szónoklataikkal hergelték a tömeget. A rendőrök mégsem igazoltattak vagy állítottak elő senkit. Ennek köszönhetően mindössze egyetlenegy támadó ellen folyik büntetőeljárás, mert a többi elkövető személyét ‘nem lehetett egyértelműen beazonosítani’.

A történtek ellenére az Országos Rendőr-főkapitányság immáron sokadik alkalommal döntött úgy, hogy nem lát semmi kivetnivalót emberei tétlenségében. A devecseri támadás második évfordulóján meghozott határozat indoklása nem csak abszurd, de vészjósló is. Az ORFK rendészeti igazgatója által jegyzett dokumentum ugyanis nem állít kevesebbet, minthogy beosztottaik azért nem intézkedtek a felbőszült tömeg által fenyegetett és gyakorlatilag foglyul ejtett állampolgárok védelmében, mert a rendőri fellépés „a rendőrség és a demonstrálók összecsapását eredményezte volna, amely nemcsak a rendezvény részvevőit és a rendőri erőket, hanem a lakosságot is közvetlen veszélynek tette volna ki.” Mindez az okfejtés szerinte a rendőrségi törvény által előírt, de valójában teljesen más jelentésű „arányosság” követelményén alapulna.

A határozat indoklásából az következik: ha kellő számban, kellően erőszakosan lép fel egy társaság, nem kell tartania a következményektől, mert a rendőrség nem fog közbe lépni.

A rendőrség határozatát itt találja!

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság