1% tőled, 100% tőlünk Ajánld fel adód 1%-át a Magyar Helsinki Bizottságnak!

Nem nyújt segítséget a Frontex a külföldiek illegális kitoloncolásában Magyarországnak

A magyar szerveknek meg kell tagadniuk a nemzeti jogszabályok alkalmazását, ha azt szeretnék, hogy az Európai Unió határőrizeti ügynöksége támogatást adjon az ország területén jogtalanul tartózkodó harmadik országbéli személyek hazaküldéséhez.

A Frontex tavaly januárban vonult ki Magyarországról, miután az EU Bírósága megállapította, hogy Magyarország jogellenesen korlátozza a külföldiek hozzáférését a nemzetközi védelemhez, és a kiutasítási eljárás lefolytatása nélkül küldi vissza a származási országba a területén érvényes vízum nélkül tartózkodó személyeket. Ez példa nélküli lépés volt az ügynökség történetében.

 

Frontex

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, nemrég új szabályok léptek életbe a Frontexnél, amivel jelentősen megszigorították a Magyarországról történő visszaküldési műveletek támogatásának feltételeit.

Ha a magyar hatóság a Frontex segítségét kéri, írásban kell nyilatkoznia, hogy a hazatérést megelőző döntéshozatal során tiszteletben tartották az uniós előírásokat, például tájékoztatták az érintett személyt a jogairól, és ha menedékjogért folyamodott, körültekintően megvizsgálták a kérelmét, illetve biztosítottak számára jogorvoslati lehetőséget. Ezek a követelmények egyáltalán nem felelnek meg a magyar gyakorlatnak.

Ez a helyes és fontos lépés jelentősen megnehezíti, hogy olyanokat is visszaküldjenek a származási országukba, akik nem fértek hozzá a menekültügyi eljáráshoz. A hazai szabályozás és gyakorlat ugyanis majdnem lehetetlenné teszi az ország területén menekültkérelem benyújtását.

A magyar hatóság a 2016 júliusában jogszabály által bevezetett és 2017 márciusában az egész ország területére kiterjesztett másik gyakorlata, a potenciális menedékkérők tömeges visszakényszerítése a szerb–magyar határon szintén uniós jogot sért.

A gyakorlat lényege, hogy a rendőrség az országban érvényes papírok nélkül tartózkodó külföldieket a határkerítés szerb oldalára kényszerítse anélkül, hogy az érintetteket meghallgatnák, előterjeszthetnének menedékkérelmet, egyedi ügyükben kiutasításról szóló döntés születne. Ezek az intézkedések a legalapvetőbb eljárási normákat sem tartják tiszteletben és a csoportos kiutasítás alaptörvényi tilalmába is ütköznek, valamint rengeteg embert kizárnak a menekültügyi rendszerből. Számos esetben rendkívül súlyos bántalmazásokról számoltak be az áldozatok.

 

visszakényszerítések száma

Khurram Shahzad, pakisztáni ügyfelünk volt az első olyan menedékkérő, aki úgy döntött, hogy nem hagyja annyiban az ellene elkövetett jogsértéseket. Ahogy másokat, őt is átterelték a határkerítésbe épített kapun, majd megparancsolták, hogy üljenek le a kerítés szerb oldalán a fűbe. A történet ügyfelünk beszámolója és szerbiai kórházi jelentések alapján úgy folytatódott, hogy a Khurram-ot és társait körbeálló rendőrök egyike elkiáltotta magát, mire az egyenruhások agyba-főbe verték őket. Ügyfelünket egyebek mellett a fején érték az ütések, amelyek olyan súlyosak voltak, hogy még aznap éjszaka a szabadkai kórház sürgősségi osztályára került.
Az összevert ügyfelünk

A strasbourgi bíróság 2021 júliusában döntött arról Khurram Shahzad ügyében, hogy Magyarország megsértette a kollektív kiutasítás tilalmát. Jelenleg is több ilyen ügyben képviseljük az áldozatokat az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt. Az ítéletek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy végre véget vessünk ennek a szégyenteljes és jogsértő gyakorlatnak.

Az Európai Bizottság korábban úgy döntött, pénzügyi bírság kiszabását kéri Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságától a visszakényszerítések jogellenes gyakorlatának folytatása miatt. A kötelezettségszegési eljárásban az EU Bíróságának azt kell eldöntenie, hogy Magyarország mekkora pénzbüntetést fizessen, amiért még mindig adós a megfelelő törvénymódosításokkal.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság