#Ukrajna Menedékes kártya érvényessége meghosszabbítva 2025-ig

Strasbourgi bíróság: jogsértőek a visszakényszerítések

Az Emberi Jogok Európai Bírósága ma reggel a Magyar Helsinki Bizottság által képviselt ügyben meghozott ítéletével először döntött arról, hogy az öt éve életbe lépett hazai szabályozás alapján mindenféle eljárás, azonosítás, dokumentáció nélkül Szerbiába történő visszakényszerítés a kollektív kiutasítás tilalmába ütközik. Ügyfelünk története sajnos nem egyedi: közel 72 000 visszakényszerítést hajtott végre saját állítása szerint a magyar rendőrség – azaz legkevesebb 72 000 jogsértő intézkedést követett el.

 

Pakisztáni ügyfelünk 2016 augusztusában lépte át irregulárisan a magyar határt, majd amint lehetősége nyílt rá, egyből menedéket is kért angolul. A frissen, egy hónappal előtte bevezetett új szabályok értelmében a rendőrség azonban nem regisztrálta menedékkérelmét, hanem egy rendőrségi furgonba ültetve leszállították a határkerítéshez. A kerítésbe beépített kapuk egyikén átparancsolták Szerbiába, erről pedig videót is készítettek. A hatóságokkal végig mindenben együttműködő, a jogsértéssel szemben semmilyen ellenállást nem tanúsító ügyfelünket ezek után ráadásul nagyon súlyosan bántalmazták is. 

Magyarországon ezzel az eljárással szemben semmilyen jogorvoslat nem létezik, ezért Strasbourgba vittük az ügyet. Azt kértük, hogy állapítsa meg a bíróság: azzal, hogy mindenféle eljárás nélkül embereket automatikusan Szerbiába kényszerítenek a magyar hatóságok, Magyarország megsérti a kollektív kiutasítás tilalmát. A kollektív kiutasítás ugyanis pont ezt jelenti: mindenféle egyéniesített eljárás, megtámadható döntés nélkül toloncolnak ki valakit egy országból. 

“Khurram Shahzad volt az első olyan menedékkérő, aki úgy döntött, hogy nem hagyja annyiban az ellene elkövetett jogsértéseket. Mi pedig 5 éve vele együtt küzdünk azért, hogy az őt ért igazságtalanság kimondassék. Ez a mai ítélettel részben megtörtént. Az őt ért súlyos bántalmazás elégtelen hazai nyomozása miatt pedig hamarosan szintén ítélet várható  Strasbourgban.

A mai döntés ugyanakkor nem csak Khurram számára jelentős, hiszen hozzá hasonlóan a mai napig menedékkérők tömegeit pakolják át a határkerítésen önkényesen nap mint nap a magyar hatóságok. Nekik is reményt ad sorstársuk kitartása. A mai és a hasonló ügyekben várható ítéletek pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy végre véget vessünk ennek a szégyenteljes és jogsértő gyakorlatnak. Mi továbbra is ezen dolgozunk” – mondta dr. Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, Khurram Shahzad jogi képviselője.  

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság