Mit tehet az elítélt, akit megfosztanak börtönbüntetése enyhébb végrehajtásától?

A járvány miatt  márciusban határozatlan időre felfüggesztették az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazását minden elítéltnél. Ez azt jelenti, hogy egyetlen fogvatartott egyetlen pillanatra sem hagyhatja el a börtönt, akinek korábban engedélyezték a hazajárás lehetőségét. A panasz lehetőségét azonban nem vették el. Börtönparancsnokhoz, ügyészhez és ombudsmanhoz is fordulhatnak azok, akiknél aránytalan ez a korlátozás.

A társadalom védelme akkor hatékony, ha az elítélt emberek szabadulásukat követően visszailleszkednek a társadalomba és jogkövető állampolgárok lesznek. A visszailleszkedést segítő eszköz a büntetés végrehajtása során, hogy az elítéltek jutalmat kaphatnak, ha jó a magaviseletük, pozitívan változtak. Az is segít nekik, ha a börtönrendszer lehetőséget ad arra, hogy fokozatosan léphessenek ki a szabad életbe. 

Ezeket szolgálja a törvényekben meghatározott, úgynevezett enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazása, amelyek azokra a fogvatartottakra vonatkoznak, akik hamarosan szabadulnak és nem jelentenek már veszélyt a társadalomra.  

Az Enyhébb Végrehajtási Szabályok (EVSZ) alkalmazása alatt álló elítéltek esetében a szabadságvesztés büntetés célja már egy sokkal enyhébb, a szabad élet felé haladó környezetben is megvalósítható, hiszen itt olyan elítéltek vannak elhelyezve, akiknek magatartása és családi háttere olyan stabil alapot biztosít, hogy nagy valószínűséggel következtetni lehet arra, hogy a visszaesési kockázat jelentősen alacsony. […] Az  EVSZ alkalmazása alá helyezett elítéltek esetében a  szabadulásra  történő  felkészítés  területén mindenképpen az a legjobb eszköz, ha az elítélt munkát végez, továbbá ha megvalósul az intézet időszakos elhagyása.https://bv.gov.hu/hu/evsz

Több fogva tartott ember hozzátartozója is jelezte a jogsegélynyújtó szolgálatunknak, hogy bár szeretteikre enyhébb végrehajtási szabályok vonatkoznak, mégsem élhetnek a korábban számukra engedélyezett 24 vagy 48 órás hazajárás lehetőségével. Erre azóta nincs lehetőségük, hogy Magyarországon márciusban elrendelték a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetet, majd erre reagálva a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága korlátozta a fogvatartottak kimaradással, eltávozással járó kapcsolattartási formáit. Mindeközben a mai napig nem is látogathatják a fogvatartottakat a rokonaik, barátaik.

Álláspontunk, hogy a jelenleg is hatályos átmeneti szabályok alapján szükséges és arányos lehet az EVSZ által lehetővé tett kedvezmények átmeneti szűkítése. 

Ugyanakkor, ha 

  • ez az állapot nagyon hosszú ideig áll fenn,
  • nincs megfelelő kompenzáció, vagyis más módon nem segítik ezeknek az embereknek a visszailleszkedését a társadalomba, és 
  • adott esetben (mint például június, júliusban) a járványügyi helyzet feltehetően valójában nem indokolja a teljes tiltást, valamint,
  • a vírus bejutását más eszközökkel nem akadályozzák,

akkor jogszerűtlenné válhat a szabályozás.

Azt javasoljuk azoknak, akiknek bár biztosítani kellene a hazajárást, de ez március közepe óta nem történt meg, hogy tegyenek panaszt mind az intézet vezetőjénél, mind a bv. ügyésznél. Továbbá kérjék meg az alapvető jogok biztosát, azaz az ombudsmant is, hogy vizsgálja ki a korlátozás jog- és szabályszerűségét.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság