#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Kiállt kollégái mellett, kirúgták, bíróságon keresi igazát

Az Antall József Tudásközpontnak bíróság előtt kell bizonyítani, nem megtorlás miatt bocsájtotta el uniós irodavezetőjét, Szert Boglárkát, aki szóvá tette, hogy kollégáit politikai véleményükért éri hátrány, és jogellenesen tiltják el őket a véleménynyilvánítástól. Antall Péter, a tudásközpont vezetője a budapesti olimpia elleni és a Momentum Mozgalom népszavazási kezdeményezése melletti facebookos megnyilvánulásokat tiltotta meg. A felperest a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédei képviselik a perben, amely holnap indul.

Idén január 16-án az Antall József Politikai és Társadalomtudományi Tudásközpont Alapítványnak az egyik munkatársa a saját Facebook-oldalán tette közzé a Momentum Mozgalom politikai nyitórendezvényének a meghívóját. Ezt az alapítvány másik munkatársa lájkolta. Mire Antall Péter, a tudásközpont igazgatója a szervezet zárt Facebook-oldalán leszögezte: a dolgozók nem oszthatnak meg, illetve nem lájkolhatnak olyan Facebook-posztokat, amelyek a budapesti olimpiai rendezést támadják. A Miniszterelnökség véleményével ellentétes nézetek árthatnak a tudásközpontnak, mivel a kormány finanszírozza őket. Aki mégiscsak nyilvánosan terjeszt ilyen nézeteket, „aláírja a kilépő papírjait”. Az igazgató posztja kiszivárgott, és több helyen megjelent a sajtóban.

Másnap egy értekezleten a lájkoló munkatársat, történetesen egy nőt Antall Péter nyilvánosan felelősségre vonta. Mire Szert Boglárka, a tudásközpont uniós irodavezetője antidemokratikusnak, diszkriminatívnak és megszégyenítőnek minősítette az eljárást. Két nap múlva Szert nyíltan vitatkozott főnökével, annak feleségével és sógornőjével (ők is az alapítvány munkatársai).

Január 23-án az alapítvány ajánlatot tett Szert Boglárka munkaszerződésének módosítására is. Ezt követően Antall Péter Brüsszelben találkozott Orbán Viktorral, hogy az Antall József Tudásközpont berlini irodanyitásáról konzultáljanak.

Január 30-án átszervezésre hivatkozva felmondtak Szert Boglárkának. Valójában tavaly októberben volt kisebb átszervezés, amely után kijelentették, újabbra nem kell számítani. A tudásközpont 2017-es terve, amelyet 2016. december 20-án véglegesítettek, sem tudott semmiféle „átszervezésről”.

Szert Boglárka bírósághoz fordult. Azt kéri, állapítsák meg, hogy munkaviszonyát jogellenesen szüntették meg, és mondják ki, elbocsájtása megtorlás volt, mert kiállt kollégái véleménynyilvánítási szabadsága mellett. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság kedden délelőtt fél kilenckor kezdi el tárgyalni az ügyet. A kirúgott munkavállalót a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjei képviselik.

A felperes keresetét itt olvashatja.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság