#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Összehasonlító tanulmány a minősített adatokhoz való hozzáférésről nemzetbiztonsági tárgyú migrációs eljárásokban az Európai Unióban

Hiánypótló átfogó kutatás arra vonatkozóan, hogy az Európai Unió egyes tagállamaiban hogyan szabályozzák a kérelmezők minősített információkhoz való hozzáférésének jogát a migrációs tárgyú eljárásokban, és hogy az egyes tagállamok jogalkalmazása összhangban van-e az európai normákkal.

Translation is available for this content

Switch to English

A nemzetbiztonsági megfontolások kulcsszerepet játszanak a migrációs tárgyú eljárásokban: a nemzetbiztonságra veszélyt jelentő külföldi állampolgárnak egy uniós tagállam sem biztosít beutazási vagy tartózkodási jogot. Azt, hogy a külföldi veszélyes a nemzetbiztonságra, az adott állam illetékes közigazgatási szerve állítja, általában minősített adatok alapján, amelyekhez a külföldi állampolgár csak kivételes esetekben és korlátozottan férhet hozzá. Az Európai Unió Bírósága (EUB) és az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a hatékony jogorvoslathoz való jogra tekintettel bizonyos minimum garanciákat ír elő az ilyen nemzetbiztonsági ügyekre vonatkozóan. A bíróságok által meghatározott és egységesen alkalmazandó biztosítékok ellenére az Európai Unió tagállamainak gyakorlata eltérő és számos esetben nem igazodik a bíróságok ítélkezési gyakorlatához. Átfogó kutatás arra vonatkozóan, hogy az Európai Unió egyes tagállamaiban hogyan szabályozzák a kérelmezők minősített információkhoz való hozzáférésének jogát, és hogy az egyes tagállamok jogalkalmazása összhangban van-e az európai normákkal, nem készült. Ez az összehasonlító páneurópai tanulmány ezt a hiányt hivatott pótolni. A tanulmány összehasonlító módon mutatja be és elemzi az uniós tagállamok jogszabályait és gyakorlatát a migrációs tárgyú nemzetbiztonsági okokat felhívó eljárásokban az EJEB és az EUB gyakorlatában lefektetett garanciáknak való megfelelés szemszögéből, valamint az ilyen ügyekben a közigazgatási határozatokkal szemben biztosított jogorvoslati lehetőségek körét és hatékonyságát.

A tanulmányt Juhász Katalin, a Magyar Helsinki Bizottság jogi előadója írta az Európai Integrációs és Migrációs Program (EPIM) által finanszírozott Jogom van tudni 2″ projekt keretében. A tanulmány páratlan nemzetközi együttműködés eredményeként jött létre és a tagállami szakértők által elvégzett nemzeti kutatásokon alapul. A tanulmány – Dánia és Olaszország kivételével – az Európai Unió valamennyi tagállamára kiterjed.

A teljes, angol nyelvű tanulmány ezen a linken érhető el.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság