#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Ingyenes jogi képviselet a dudálásért megbüntetett demonstrálóknak

A Magyar Helsinki Bizottság ingyenes jogi képviseletet biztosít a tegnap a Clark Ádám térnél tüntető és ott megbírságolt polgároknak. A megbüntetett tüntetők felelősen éltek egyik alapvető jogukkal, a véleménynyilvánítás szabadságával, mert a demonstráció csak minimálisan korlátozta mások jogait. Ezért eltúlzott, aránytalan, azaz jogsértő a rendőrségi reakció. A jogvédő szervezet a koronavirus@helsinki.hu e-mailcímre várja a jelentkezőket.

Sajtóhírek szerint a rendőrség szabálysértési eljárásokat indított „hangjelzés indokolatlan használata” miatt azokkal az autósokkal és biciklistákkal szemben, akik a Momentum, Szél Bernadett és Hadházy Ákos képviselők felhívására a Lánchíd budai hídfőjénél úgy demonstráltak hétfő délután, hogy dudálással vagy csengetéssel fejezték ki elégedetlenségüket a kormány egyes járványügyi intézkedései, így pl. a kórházak tömeges kiürítése miatt.

A szabálysértési törvény szerint csak a társadalomra veszélyes magatartás büntethető. A véleménynyilvánítási szabadság kiemelt jelentőségű alapjog. A politikai vélemény közös kinyilvánításának egyik leggyakoribb és leghatásosabb formája a gyülekezési szabadság alapján tartott demonstrációk tartása, ami azonban a jelenlegi járványhelyzetben korlátozások alá esik.

A megbírságolt demonstrálók felelősen éltek egyik alapvető jogukkal: a közös véleménynyilvánítás általuk választott formája figyelembe vette a járvány megfelelő kezeléséhez fűződő társadalmi érdeket és a véleménynyilvánítási szabadság érvényesüléséhez képest minimálisan korlátozta mások jogait. Ezért egyértelmű, hogy a kormányzati intézkedések bírálatának (vagy bármely más politikai véleménynek) az olyan formában való megjelenítése, ahogy azt a dudálók tették, a jelenlegi helyzetben nem tekinthető társadalomra veszélyesnek. A demonstrálók megbüntetése a civil jogvédők szerint így jogsértő volt.

A Magyar Helsinki Bizottság ingyenes jogi képviseletet ajánl fel a dudálásért vagy csengetésért megbírságolt tüntetőknek. A rendőrségi jogsértések áldozatainak jelentkezését a koronavirus@helsinki.hu címre várja.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság