Információ az Ukrajnából menekülőknek

Translation is available for this content

Switch to English


Tájékoztatónk magyar, angol, ukrán, orosz nyelven is elérhető.

Az Ukrajnából menekülőknek állampolgárságuktól függően eltérő lehetőségeik vannak Magyarországon. Itt a legfontosabb információkat gyűjtöttük össze. Részletes információk a helsinki.hu/ukr oldalon találhatóak.

Ukrán állampolgár vagyok és Ukrajnából Magyarországra menekültem.

Azok az ukrán állampolgárok, akiknek van biometrikus útlevele, 3 hónapig szabadon tartózkodhatnak és mozoghatnak az Európai Unión belül. A biometrikus útlevél olyan útlevél, amely egy beépített chipet is tartalmaz.

Ilyen útlevél nélkül elvileg az ukrán állampolgárok nem utazhatnak tovább Magyarországról az Európai Unió más országaiba. Ennek ellenére a mostani helyzetben az, hogy átengednek-e valakit a határokon biometrikus útlevél nélkül is, országonként eltérő lehet. A pontos helyzetről mindig az országok nagykövetségei, bevándorlási hatóságai tudnak információt adni.

Az Európai Unió úgy döntött, hogy ideiglenes védelmet nyújt azoknak az ukrán állampolgároknak és családtagjaiknak, akik 2022. február 24. előtt Ukrajnában éltek. Ezt az ideiglenes védelmet hívjuk másképpen menedékes státusznak. Erről a védelemről később bővebben is írunk. Családtagnak számít e szabály értelmében a házastárs, az élettárs, a kiskorú gyermek és azok a rokonok, akik egy háztartásban éltek. A családtagok akkor is jogosultak erre a védelemre, ha nem ukrán állampolgárok.

Bővebben lásd: https://helsinki.hu/informacio-az-ukrajnabol-menekulo-ukran-allampolgaroknak-es-csaladtagjaiknak/

Engem Ukrajna ismert el menekültként, és most Magyarországra menekültem.

Akik korábban Ukrajnában kaptak menedékjogot, ugyanúgy jogosultak a menedékes védelemre most Magyarországon, mint az ukrán állampolgárok. Az Ukrajnában elismert menekültek családtagjai is jogosultak menedékes státuszra.

Magyar állampolgár vagyok és Ukrajnából Magyarországra menekültem.

A magyar állampolgárok nem kérhetnek menedékes védelmet, hiszen ők Magyarorszára hazatérnek és itt bármeddig tartózkodhatnak külön engedély nélkül. De a jelenlegi helyzetben az Ukrajnából menekülő magyar állampolgároknak is járnak azok a szolgáltatások, mint az ukrán állampolgároknak, akik védelmet kérnek.

Nem vagyok sem magyar, sem ukrán állampolgár, de Ukrajnában éltem és Magyarországra menekültem.

Sajnos akik se nem magyar, se nem ukrán állampolgárok, ők nem kérhetnek menedékesként védelmet, akkor sem, ha félnek hazatérni a saját országukba. Nekik és segítőiknek javasoljuk, hogy mihamarabb lépjenek velünk kapcsolatba.

Aki csak rövid ideig maradna Magyarországon, mert haza szeretne térni a származási országába, az egy “ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást” fog kapni az idegenrendészeti hatóságtól (“Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság”, OIF). Ezt az iratot az OIF 1-3 hónapos időtartamra állítja ki, amivel joga van Magyarországon tartózkodni. Fontos, hogy ezzel az irattal az EU-n belüli országhatárokat nem lehet átlépni. Ha az érintett személynek nincsen szállása, kérheti, hogy az idegenrendészeti hatóság jelöljön ki számára egy szálláshelyet.

Bővebben lásd: Information for non-Ukrainian citizens fleeing from Ukraine.

***

A Magyar Helsinki Bizottság segíti az Ukrajnából menekülőket. Ahogy eddig, ezután is számíthatnak ránk a menedékkérők: szakszerű és ingyenes jogi segítséget nyújtunk nekik a tanácsadástól a képviseletig. A gyakran felmerülő kérdéseket válaszokkal ebben a dokumentumban gyűjtöttük össze: https://helsinki.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek-es-valaszok

Elérhetőségeink:

ukrainecrisis@helsinki.hu

helsinki@helsinki.hu

facebook.com/helsinkibizottsag

 

A tájékoztató magyar pdf-változata itt érhető el. 

Информация для ищущих убежища из Украины. 

Інформація для біженців із України.

Information for people fleeing from Ukraine. 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság