#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Hozzátartozók petíciója az ölelésért

Fogvatartottak családtagjai petíciót adtak át a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának. A hozzátartozók és civil jogvédők azt szeretnék elérni, hogy végre álljon vissza a törvényes állapot: a fogvatartottak és látogatóik újra megölelhessék egymást, puszit adhassanak egymásnak és a gyerekeiket is ölbe vehessék a rabok a beszélők ideje alatt. Egy friss strasbourgi ítélet szerint „a térelválasztó elemmel” történő elkülönítés csak akkor lehet jogszerű, ha azt valós biztonsági megfontolások indokolják.

Szokatlan eseményre került sor a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) Steindl Imre utcai székházában ma délelőtt. Fogvatartottak hozzátartozói karácsonyi csomagban (bejgli, habcsók és üdvözlőlap kíséretében) petíciót nyújtottak át 2100 aláírással a Kommunikációs Főosztály és Jogi osztály munkatársainak.

Az egyik hozzátartozó indította petíció szövege a következő: „Sokak nevében írok, ugyanis statisztikai adatok vannak rá, hogy hiába plexifal a börtönben, a látogatás során ugyanúgy bejutnak tiltott tárgyak. Tehát nem az asztali beszélő megvonása a megoldás, sőt a nehéz időkben még fontosabb lenne egy ölelés, egy kézfogás a fogvatartottak számára, és a hozzátartozónak is. Számos országban van erre lehetőség, csak itt nincs. Félévente lenne lehetőség, de csak akkor, ha kiskorú gyermek van. Mindenkinek szüksége van egy normális plexifal nélküli beszélőre.”

A plexifalak (vagy ahogy a BVOP nevezi: „a térelválasztó elemek”) hat éve jelentek meg minden hazai börtönben. Az országos parancsnok 2017-ben intézkedésben tiltotta meg, hogy a fogvatartottak és látogatóik fizikailag érintkezhessenek egymással. Korábban a látogatók megölelhették fogvatartott hozzátartozójukat, puszit adhattak édesapjuknak, férjüknek, gyereküknek, ha nem merült fel biztonsági kockázat. Ez ma is a Büntetés-végrehajtási Kódex fő szabálya, és igazából csak akkor lehetne tőle eltérni, ha a börtön biztonsága indokolja. De az általános gyakorlat ma mégis a szigorú elkülönítés, mivel egy BVOP utasítás ezt írja elő.

Az általánossá tett plexifalas elválasztást még a magyar ombudsman is bírálta. A petíció kezdeményezőinek reményt adhat egy nemrég az Emberi Jogok Európai Bíróságon született ítélet is. Ebben a strasbourgi bíróság azt állapította meg, hogy a magyar állam folyamatosan megsértette két hozzátartozó magánélethez fűződő jogát, amikor indokolatlanul plexifallal zárta el tőlük fogva tartott szerettüket a börtönbeszélőn. 

A Magyar Helsinki Bizottság a plexifal nélküli, érintkezést biztosító beszélők általánossá válását azzal kívánja elősegíteni, hogy tájékoztatót és mintabeadványokat készített. Ezeket a hozzátartozók tölthetik ki, ha szeretnék a raboskodó családtagjukat plexifal nélkül látni és megérinteni a beszélőn. 

A petíciós kezdeményezés mögé állt a FECSKE (a Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport) is. „Nagyon örülünk, hogy a BVOP fogadott minket, meghallgatták az észrevételeinket és átvették az aláírásokat. Lehetőségünk volt elmondani, hogy mennyi embert érint ez a kérdés, és megmutathattuk a közösség szeretettel teli erejét. Karácsony közeledtével ez nagyon sokat számít a raboknak és szeretteiknek is” – idézte fel a petíció átadását Kovács Petra kriminológus, a Fecske tagja.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság