#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Menedékkérők hozzáférése a védelemhez

Az Olasz Menekülttanács (CIR) által koordinált projektben a Magyar Helsinki Bizottság partnerként vesz részt.

Az Olasz Menekülttanács (CIR) – mint projektvezető – a Magyar Helsinki Bizottsággal, a Pro Asyl Alapítvánnyal (Pro Asyl Foundation, Németország), az Emberek a Változásért Alapítvánnyal (The People For Change, Málta), a Görög Menekültügyi Tanáccsal (Greek Council for Refugees, Görögország) és a Spanyol Menekülteket Segítő Bizottsággal (Spanish Commission for Refugee Aid, Spanyolország) együttműködve valósította meg a projektet.

A projekt elsősorban szemléletformálásra törekedett, azon a jelenlegi hozzáálláson kívánt változtatni, amely egyedül csak az irreguláris migráció megállítására és a biztonságra koncentrál. A résztvevő szervezetek fontosnak tekintik azt a változást, ami a kényszerítő körülmények, illetve az emberi jogok tiszteletben tartása között próbál egyensúlyt teremteni, különös tekintettel a non-refoulement elvének alkalmazása és a védelemhez való hozzáférés tekintetében. A szemléleti megújuláshoz adott esetben a tagállami vagy európai jogi szabályozás módosítását és iránymutatások elfogadását (pl. Frontex) is szükségesnek látják.

A projekt további célul tűzte ki, hogy erősítse a határokon elérhető információk átadására és jogi segítségnyújtásra vonatkozó már létező gyakorlatokat. Mindemellett fontos cél, hogy mind az UNHCR, mind a civil szervezetek korlátozás nélkül kapcsolatot tarthassanak a kérelmezőkkel, valamint rendszeres emberi jogi és menedékjogi képzések legyenek a hatóságoknak, különösen a határrendészetnek.

A projekt 2012 szeptemberében kezdődött és 2014 októberében ér véget. Ez idő alatt az Olasz Menekülttanács és partnerszervezetei kutatást végeztek, meginterjúvolták a területen dolgozó szakembereket, elemezték a jogalkotást és a joggyakorlatot a határ őrizete, a területhez való hozzáférés és a menedékjogi eljárás kérdéseiben. Ennek eredményei és a megfogalmazott ajánlások az egyes országok nemzeti nyelvén kiadott jelentéseiben szerepelnek. A Menedékkérők hozzáférése a nemzetközi védelemhez egy európai szintű tanulmány megjelentetését is tervezi az EU-s jogintézmények alkalmazásáról, joggyakorlatról és az ellenőrző mechanizmusokról az emberi jogokból és menedékjogból eredő kötelezettségeknek való megfelelés szempontjából.

A projekt keretében készült magyar jelentés itt letölthető.

 

A projekt keretében készült rövid, a sajtónak szánt tájékoztató szintén letölthető az alábbi képre kattintva.

 

A projekt támogatója: Epim

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság