Hajtsa végre a kormány a civileket védő ítéleteket!

A civilellenes törvény elfogadásának ötödik évfordulóján a Civilizáció koalíció felszólítja a kormányt, hogy hajtsa végre a jogerős bírósági ítéleteket, amelyek gátat szabnának a hazai civil szervezetek megbélyegzésének. A hatályban tartott jogellenes igazgatási, büntetőjogi és pénzügyi előírások megnehezítik a civil szervezetek működését, és dermesztő hatásuk van a társadalom egészséges működésére.

Translation is available for this content

Switch to English

Napra pontosan öt évvel ezelőtt, 2018. június 20-án, éppen a menekültek világnapján fogadta el az Országgyűlés a Fidesz, a KDNP és a Jobbik képviselőinek támogató szavazatával az ún. Stop Soros törvényjavaslatot. Az elfogadott törvény azóta is börtönnel fenyegeti a háború elől menekülőknek segítséget nyújtó civileket. Habár az Európai Unió Bírósága 2021 novemberében megállapította, hogy a jogszabály ellentétes az uniós joggal, a magyar kormány azóta sem tett lépéseket az ítélet végrehajtása érdekében.

Ezen a szomorú évfordulón ismét felszólítjuk a kormányt, hogy hagyjon fel a polgárok jogait védő civil szervezetek zaklatásával, és inkább dolgozzon velünk együttműködve a jogállamiság helyreállításán.

A civil szervezeteknek az a dolguk, hogy akkor is a védtelen polgárok érdekeit képviseljék az állammal szemben hazai és külföldi fórumokon, ha az a hatalmon lévő kormánynak nem tetszik. Ezt teszik többek között akkor, amikor ingyenes jogi tanácsot és képviseletet biztosítanak jogaikban sértett embereknek, figyelemfelhívó kampányokat szerveznek, jogszabályokat véleményeznek vagy éppen a hatóságok gyakorlatát elemzik. Demokratikus országok kormányai megértik, hogy a civilek által végzett munka már évtizedek óta az állami hatalomgyakorlás ellenőrzésének természetes része.

A 2010 óta kormányzó Fidesz-KDNP koalíció ugyanakkor folyamatosan megpróbálja ellehetetleníteni a civil szervezetek működését és ellenük hangolni a magyar társadalmat. A nyilatkozatokat  politikai és jogalkotási lépések hosszú sora követte. Habár a Velencei Bizottság és az Európai Unió különböző intézményei rendre megállapították, hogy a civil szervezeteket vegzáló jogszabályok és a velük szemben kialakított ellenséges politikai környezet ugyanúgy ellentétes az európai joggal és értékekkel, mint a jogállamiságot sértő egyéb rendelkezések, a kormány nem hajlandó érdemben változtatni a hozzáállásán.

Az uniós források felfüggesztéséről szóló tárgyalások miatt az elmúlt időszakban elsősorban a korrupciót és a bírói függetlenséget érintő kérdések kerültek a figyelem előterébe. Ugyanakkor fontos, hogy ne feledkezzünk meg a jogállamiság rendszerszintű sérelmének egyéb okairól, így a civil szervezeteket érő hátrányokról sem.

Ugyan az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a Büntető Törvénykönyv  nem fenyegetheti büntetéssel a menekülteket segítő civileket, ám az máig tartalmazza a „jogellenes bevándorlás elősegítése, támogatása” nevű tényállást, amely változatlanul alkalmas lehet azoknak a szervezeteknek a megfélemlítésére, amelyek információs anyagok készítésével, hálózatépítéssel, jogi képviselettel segítik a menekülteket, és amely továbbra sem felel meg a luxembourgi bíróság ítéletének a kisebb módosítások ellenére. Nem helyezték még hatályon kívül az ún. „bevándorlási különadót” sem, amely a „bevándorlást segítő tevékenységet” végző civil szervezeteknek nyújtott anyagi támogatást célozza megadóztatni.

A  magyar kormánynak fel kell számolnia  a civilek munkáját megnehezítő intézkedéseket, valamint az ellenük folytatott lejárató kampányt, és inkább törekednie kell együttműködésre a jogállamiság helyreállítása érdekében:

 • hajtsák végre teljes mértékben az Európai Unió Bíróságának a C-821/19 számú ügyben hozott ítéletét, és töröljék a Btk. 353/A. §-ban található „jogellenes bevándorlás elősegítése, támogatása” nevű tényállást;
 • helyezzék hatályon kívül a 2018. évi XLI. törvény 253. §-ában szabályozott bevándorlási különadót;
 • helyezzék hatályon kívül a 2021. évi XLIX. törvényt, amely lehetővé teszi a az állami pénzekből nem gazdálkodó civil szervezetek számvevőszéki vizsgálatát
 • biztosítsák, hogy a független civil szervezetek nyílt és átlátható eljárás szerint és egyenlő esélyekkel tudjanak hozzájutni pénzügyi forrásokhoz; végül
 • a kormány és a kormánypártok tagjai, képviselői tartózkodjanak az olyan kijelentésektől, amely megfélemlítőek lehetnek a civil szervezetek számára.

A Civilizáció koalíciónak a közleményhez csatlakozó tagszervezetei:

 1. Alternatív Közösségek Egyesülete
 2. Amnesty International Magyarország
 3. Civil Kollégium Alapítvány
 4. Emberség Erejével Alapítvány
 5. Gyökerek és Szárnyak Alapítvány
 6. Haver Alapítvány
 7. Háttér Társaság
 8. Humán Platform
 9. Levegő Munkacsoport
 10. Magyar Helsinki Bizottság
 11. Magyarországi Európa Társaság
 12. MENŐK Egyesület
 13. Ökotárs Alapítvány
 14. Társaság a Szabadságjogokért
 15. Transparency International Magyarország
 16. Védegylet

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság