Állás Adminisztratív koordinátor munkatársat keresünk

Elírt három betűt a portás, négy hónapot töltött ártatlanul előzetesben a magyar kamionsofőr

Bandur kontra Magyarország

Bandur János, egy büntetlen előéletű kamionsofőr 2011-ben Tatabányáról egy Budapest-környéki raktárba vitt egy szállítmányt. Az árut a megállapodásnak megfelelően leszállította, a menetlevélben az útvonalat rögzítette. A 11 milliót érő szállítmány azonban eltűnt a raktárból. Bandur szerencsétlensége az volt, hogy amikor Tatabányán felvette a szállítmányt, a kopott személyi igazolványából a kapus rosszul írta ki az adatokat: a nevében elírt két betűt, a személyi igazolvány számában pedig az S betű helyett E-t rögzített. A rendőrség feltételezése szerint Bandur direkt diktálta be rosszul az adatait, hogy utóbb azonosíthatatlan legyen. Sőt, amikor otthon keresték, külföldön tartózkodott, ezért szökés veszélyére is hivatkozva rendelték el az előzetes letartóztatását. A rendőrséget nem nyugtatta meg, hogy Bandur önként jelentkezett a rendőrségen, amikor a hazaérve megtudta, hogy körözik. A férfit négy hónapig tartották előzetes letartóztatásban. Bandur a Magyar Helsinki Bizottság segítségével a strasbourgi bírósághoz fordult.

A Bíróság szerint indokolatlan fogva tartásával a magyar hatóságok megsértették Bandur személyi szabadsághoz való jogát (5. Cikk). A Bíróság szerint semmi nem tette valószínűvé, hogy a gyanúsított megszökne, elrejtőzne, vagy tanúkat félemlítene meg, ezért a jogerős ítélet előtt a törvény szerint ártatlannak tekintendő kamionsofőr fogva tartása egyezménysértő volt. A Bandur kontra Magyarország ügyben a Bíróság 6 500 euró nem vagyoni kártérítést ítélt meg a kérelmezőnek.

Bandur később jogerősen fel is mentették a vádak alól.

Az ítélet angolul itt érhető el.

Az ügyről korábban írt sajtóközleményünket itt olvashatja el.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság