Az ombudsman lépjen fel a transznemű emberek védelmében!

A Magyar Helsinki Bizottság kérelmet nyújtott be az alapvető jogok biztosához. A civil jogvédők azt kérik Kozma Ákostól, hogy indítványozza az Alkotmánybíróságnál a májusban elfogadott nem- és névváltoztatást tiltó rendelkezések megsemmisítését. Ezek az igazságtalan szabályok súlyosan sértik a transznemű emberek emberi méltóságát és magánélethez való jogát.

Az Országgyűlés május 29-én fogadta el azokat a törvényi rendelkezéseket, amelyek ellehetetlenítik a nem és név jogi elismerését, vagyis azt, hogy valaki az anyakönyvben nyilvántartott nemének és nevének megváltoztatását kérhesse. Mindez emberi méltóságukban súlyosan sérti a transznemű és interszex embereket, hiszen elveszi tőlük annak lehetőségét, hogy irataik a valós identitásukat tükrözzék.

A kormány és a kormánytöbbség máig nem tárta elő annak alkotmányos indokát, mi szükség volt transznemű és interszex emberek alapjogának korlátozására. Nem csoda, hiszen ennek nincsen semmilyen értelmes magyarázata, csakis önző és embertelen politikai indoka. A Magyar Helsinki Bizottság számára jogi és morális alapon is elfogadhatatlan egy eleve nehéz helyzetben lévő kisebbség további sanyargatása.

A nem jogi elismerésének betiltása olyan mélyreható, az identitás központi elemét napi szinten sértő helyzetet eredményez, ami összeegyeztethetetlen az emberi méltósághoz való joggal. Azzal, hogy az állami nyilvántartás arra kényszeríti a transznemű embereket, hogy a valós személyiségükkel ellentétes hivatalos nevet és nemet használjanak, gyakorlatilag elvonja tőlük az önrendelkezés jogát. Ezzel pedig olyan mindennapi helyzetekben is, mint a bankkártyás fizetés, a postai csomag átvétele, csekkbefizetés vagy a szerződéskötés megalázó és nem egyszer veszélyes helyzetbe kényszeríti polgárait a hatalom.

Az értelmetlen jogfosztás ráadásul az általános európai gyakorlattal is szembe megy, ugyanis szinte az összes uniós tagállam lehetővé teszi a születéskor bejegyzett nemtől eltérő nem jogi elismerését, általában pontosan szabályozva, hogy erre milyen eljárás keretében kerülhet sor.

A hírhedt 33-as cikk hatására a hírek szerint többen döntöttek úgy, hogy elhagyják Magyarországot, mert már nem remélhetnek, és méltósággal nem élhetnek itt tovább. Az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság petícióját, amelyik tiltakozik az új, igazságtalan szabályozás ellen, 105 ezren írták alá. Az Európa Tanács emberi jogi biztosa mellett számos nemzetközi LMBTI-szervezet kérte a magyar ombudsmant a kiemelten veszélyeztetett csoportok, a transznemű és interszex emberek melletti beavatkozásra.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint sem férhet kétség ahhoz, hogy az alapvető jogok biztosának vizsgálatot kell indítania, és indítványoznia kell az Alkotmánybíróságnál a 33-as cikk megsemmisítését, továbbá annak kimondását, hogy az Országgyűlésnek törvényt kell alkotnia a transznemű személyek nemének és nevének jogi elismeréséről.

A Magyar Helsinki Bizottság meggyőződése, hogy egy demokrácia akkor lehet életerős, ha védelmezi az emberi sokszínűség árnyalatait, és valós lehetőséget nyújt mindenki személyiségének kiteljesítésére. Ebből következik, hogy semmilyen alkotmányos és erkölcsi érv nem támaszthatja alá a 33-as cikk hatályban tartását. Ezért büszkén csatlakozunk azon magyar és nemzetközi szervezetek hosszú sorához, amelyek arra kérik az ombudsmant: tegye a dolgát, és lépjen fel honfitársaink, embertársaink példátlan jogfosztásával szemben.

Az ombudsmannak írt kérelmet lásd itt.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság