A Telex újságírói megpanaszolták a rendőrség önkényes intézkedéseit

A Telex munkatársai a Magyar Helsinki Bizottság segítségével panaszt nyújtottak be a kalocsai rendőrség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) vezetőihez. A rendőrök önkényesen akadályozták az újságírók közérdeket szolgáló munkáját, és jogsértő intézkedéseikkel megsértették alapjogaikat.

Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő nyilvános lakossági fórumot tartott Kalocsán a választási kampányban. A május 23-iki fideszes rendezvényre hivatalos volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. Sarkadi Zsolt riporter és Halász Júlia operatőr, a Telex munkatársai szerették volna megkérdezni a minisztert a külügyi informatikai rendszert tönkretevő orosz kibertámadásról. 

Az újságírók rendben regisztrálták magukat a nyilvános eseményre, és felállították a kameraállványukat. A teremben több stáb és újságíró dolgozott. Elképedésükre a biztonságiak előbb kihozták a színházteremből az állványukat, mondván, az eltorlaszolta a vészkijáratot, majd közölték velük, hogy ők nem lehetnek ott, nem végezhetik közérdekű, a hatalom demokratikus ellenőrzését és a közvélemény tájékoztatását szolgáló munkájukat. 

Kénytelenek voltak kint várakozni a hátsó kijáratnál, hogy a kiérkező minisztert majd ott szólíthassák meg. De ezt meg rendőrök gátolták meg

 

A kalocsai kapitányság két egyenruhása figyelmeztette az újságírókat, hogy ne akadályozzák a miniszteri autókonvoj mozgását, noha ők ezt addig sem tették. Később a rendőrök már egyenesen arra szólították fel a Telex munkatársait, hogy a parkoló „műveleti terület”, menjenek hát el onnan. Majd a TEK századosa lépett oda hozzájuk, és arra utasította a rendőröket, hogy ellenőrizzék az operatőr kamerájának gyártási számát, „nem körözik-e” véletlenül. Ekkor már világos vált, hogy nem csak a miniszter megközelítését akarják megakadályozni, hanem a kamerát is ki akarják kapcsoltatni. Ez végül nem sikerült nekik, mert Halász Júlia bediktálta a gyártási számot. A rendőrök rögzítették az adatot, de azt már nem ellenőrizték, hogy benne volt-e a körözési nyilvántartásban.

Ezzel nem elégedtek meg: igazoltatták az újságírókat. Az igazoltatáshoz olyan helyet választottak a rendőrök, amely már „kellően” messze volt a külügyminisztert szállító autótól, ráadásul félig takarásban is.  Még percek teltek el, mire erre sor került, mert az intézkedéssel pont addig vártak, amíg a minisztert autójához nem kísérték testőrei. Miután elrobogott a konvoj, már véget is vetettek az igazoltatásnak, mégpedig anélkül, hogy priorálták, a rendőrségi adatbázisban ellenőrizték volna a személyi adatokat. 

A rendőrség intézkedései egyértelműen önkényesek voltak. Semmi más céljuk nem volt, mint az, hogy a miniszter megúszhassa a kellemetlen kérdéseket. Ilyen jogszabályi indokot azonban nem ismer a rendőrségi törvény, erre nem terjedhet ki a személyvédelmi intézkedés. Ez az intézkedés egyébként – a létesítménybiztosítási intézkedéssel egyezően – lehetőséget ad terület lezárására, ha azt a védett személy biztonsága valóban indokolja, de itt szó sem volt erről.

A Magyar Helsinki Bizottság segítségével Sarkadi és Halász most panaszt nyújtott be a rendőri intézkedésekkel szemben. Ebben magyarázatot várnak arra, miért alkalmaztak velük szemben jogellenesen személyvédelmi intézkedésként terület-lezárást, miért igazoltatták őket jogalap nélkül és indokolatlanul, valamint miért ellenőrizték a kamera gyártási számát bármiféle gyanú nélkül.  

„Aligha vitatható, hogy a rendőrök indokolhatatlan intézkedései szándékosan akadályozták az újságírók munkavégzését, ezen keresztül a véleménynyilvánításhoz fűződő alapjogukat. Ráadásul megsértették a panaszosok egyenlő bánásmódhoz fűződő alapjogát is, amikor csak azért, mert a kormánykritikus Telex munkatársai, intézkedések alá vonták őket. Az állam demokratikus működésének fontos fokmérője, hogy az újságírók csak a szükséges legkisebb korlátozás mellett dolgozhassanak. Itt ennek az ellenkezője történt” – indokolta a panaszt az újságírókat képviselő Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje.

A Telex munkatársai feljelentést is tettek a gyülekezési joggal történő visszaélés miatt. Abban az eljárásban Bodrogi Bea ügyvéd, jeles szólásszabadság-szakértő képviseli őket.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság