#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

A rendőrség elismerte hibáját az Auróra homofób megszállásánál

A józsefvárosi rendőrkapitány részben helyt adott LMBTQ-szervezetek panaszának. Molnár Gábor alezredes elismerte, hogy beosztottjai hibát követtek el, amikor nem ismerték fel, hogy Budaházy György és tucatnyi társa jogosulatlanul akadályozott meg egy zártkörű rendezvényt. A rendőrség azt viszont már elutasította, hogy késedelmesen értek ki és nem haladéktalanul intézkedtek a homofób bajkeverőkkel szemben. A határozatnak ezt a részét az LMBTQ-szervezetek megfellebbezik a Magyar Helsinki Bizottság segítségével.

Szeptember 26-án délután fél 5-re hirdetett meg zártkörű, meghívásos alapú kulturális rendezvényt a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Magyar LMBT Szövetség. Az eseményt a VIII. kerületi Auróra Közösségi Házban akarták megrendezni egy a ház nyilvános tereitől elkülönített nagy teremben. Ám a kezdés előtt negyed órával megérkezett Budaházy György, a közismert homofób provokátor és mintegy tucatnyi társa. A jórészt feketébe öltözött társaság megakadályozta, hogy a rendezvény megkezdődhessen. „A bűn nem lehet büszkeség tárgya” feliratú molinót feszítettek ki, és megafonból homofób jelszavakat skandáltak, sértegették a megjelenteket.

A szervezők rögtön hívták a rendőröket, akik 20 perc múlva kiérkeztek, de addig nem voltak hajlandók bemenni, amíg az alosztályvezető oda nem ért. Ő aztán bent tájékozódott, de nem látott okot arra, hogy közbe avatkozzék, noha több jel is utalt bűncselekményre és/vagy szabálysértésre. A helyszíni parancsnok csak arra kérte a „feleket”, hogy „beszéljék meg egymással” a helyzetet. Ezzel elfogadta Budaházyéknak azt a magyarázatát, hogy az akciójuk szabályos gyülekezésnek számít. De egy pillanatig sem volt az.

A megfélemlített és ócsárolt jelenlévők, a Budapest Pride, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar LMBT Szövetség tagjai és az Aurórát üzemeltető Marom Klub Kft. szervezői a Magyar Helsinki Bizottság segítségével panaszt adtak be a VIII. kerületi Rendőrkapitányságra. Ebben született most elsőfokú határozat.

Ezek szerint a rendőrök „a tényállás tisztázása során beszerzett adatokból téves jogi következtetést vontak le, illetve ebből következően téves jogi tájékoztatást adtak a bejelentőknek és a sértetteknek is, amikor nem ismerték fel, hogy a magánterületen jogosulatlanul demonstráló személyekkel szemben szabálysértés elkövetésének gyanúja merült fel, így ennek megfelelő további intézkedések megtétele lett volna indokolt”.

Bár a jelenlévők azt állítják, hogy a rendőrök csak 40 perccel a riasztást követően léptek be, és a tétlenkedésüknek köszönhetően Budaházyék 2 óra és 40 perc múlva hagyták el a a közösségi házat, amelyet miattuk be kellett zárni, a rendőrkapitány vizsgálata szerint a rendőrök rögtön intézkedni kezdtek. Ezen vizsgálat során azonban nem hallgatták meg a jelenlévőket, és kizárólag a rendőrök által készített jelentésekre támaszkodtak.

A határozatnak ezt a részét megfellebbezik a panaszosok a Magyar Helsinki Bizottság segítségével. Már csak azért is, mert az utóbbi hónapokban több olyan homofób akció történt, amelyeknél a rendőrség nem járt el kellő eréllyel. Emellett azt a rossz gyakorlatot követik, hogy a nyilvánvaló gyűlölet-bűncselekményeknél, még ha közösség tagja elleni erőszaknak erős jelei vannak, akkor is garázdaság vagy más kisebb súlyú bűncselekmények és szabálysértések miatt indítanak nyomozást.

A hazai LMBTQ-közösség elvárja az ő adójából is fenntartott rendőrségtől, hogy védje meg a közösség tagjait a homofób fenyegetéstől és erőszaktól, valamint a szükséges intézkedések elmulasztásával vagy a támadások elbagatellizálásával a hatóságok ne adjanak bátorítást további gyűlölet-bűncselekményekhez.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság