A Magyar Helsinki Bizottság véleménye a köznevelésben foglalkoztatottakról szóló törvény tervezetéről

A közoktatási törvénytervezet rontaná a dolgozók munkajogi helyzetét, csorbítaná a pedagógusok érdekérvényesítési lehetőségeit, erősen korlátozná szakmai autonómiájukat és növelné a kiszolgáltatottságukat a tankerületekkel szemben.

A kormány 2023. március 2-án tette közzé a köznevelésben dolgozók státuszában és az oktatási intézmények működésében komplex, mélyreható változásokat előirányzó törvények módosításáról szóló tervezetét, és mindössze 6 munkanapot biztosított a szakmai, érdekképviseleti és civil szervezeteknek, hogy véleményezzék azt.

A tervezet számos ponton hozna olyan változásokat, amelyek egyértelműen nehezítenék a pedagógusok munkajogi helyzetét, míg az ígért bérfejlesztést a kormány csak feltételhez kötötten vállalja.

A szabályozás kimondott célja a pedagógus-pálya vonzóbbá tételén keresztül a gyermekek oktatáshoz való jogának és egyéb alapvető jogainak biztosítása volna, ám a Belügyminisztériumhoz eljuttatott véleményünk szerint a kormány által javasolt módosítások nincsenek összhangban ezzel a célkitűzéssel, és számos pontos sértik a pedagógusok alapvető jogait, így a véleménynyilvánítási és tanítási szabadságukat is.
Letölthető anyagok


Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság