A látogatófogadást azonnal vissza kell állítani a börtönökben

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja, hogy 2021. májusban a járványhelyzet nem indokolja azt, hogy a büntetés-végrehajtásbeli látogatást korlátozzák, ha a szabad életben is fenntartott, minimális korlátozásokat a börtönökben is megtartják, figyelembe veszik. Mára valamennyi intézményben, ideértve az idősotthonokat és a kórházakat (a COVID-osztályokat kivéve) feloldották a látogatási korlátozásokat, a büntetés-végrehajtás keretében dolgozók mindennapi élete csaknem teljességgel visszatérhetett a korábban megszokott keretek közé, így a fogvatartottak kapcsolattartóinak – a korábbiakhoz hasonló formában történő – beengedése sem hordoz további kockázatokat. 

A Helsinki Bizottság azt javasolja, hogy azonnal állítsák vissza a személyes látogatófogadást, és erről tájékoztassák a fogvatartottakat és a hozzátartozóikat:

 1. A biztonsági beszélőt teljes körűen állítsák vissza valamennyi fogvatartott és valamennyi kapcsolattartó részére. A kapcsolattartók beléptetésekor tegyenek lépéseket, hogy kiszűrjék a beteg embereket, a nem egy háztartásban élők tartsanak egymástól 1,5 méter távolságot és mindenki viseljen szájat és orrot eltakaró maszkot (analógiaként ld. az élelmiszerboltban történő vásárlást).
 2. Az asztali beszélőt állítsák vissza a védettségi igazolvánnyal rendelkező valamennyi fogvatartott és a hozzájuk kötődő kapcsolattartók számára. A látogatóhelyiségben a más fogvatartotthoz érkező és nem egy háztartásban elő kapcsolattartók tartsanak egymástól 1,5 méter távolságot és mindenki viseljen szájat és orrot eltakaró maszkot (analógiaként ld. az étterem belső tereiben való tartózkodás szabályait).
 3. A családi beszélőt állítsák vissza azoknak a fogvatartottaknak és kapcsolattartóiknak, akik 48 órán belüli negatív PCR teszttel rendelkeznek vagy valamennyi oltást megkapták és az utolsó oltástól eltelt 14 nap vagy a pozitív PCR tesztet követően eltelt 30 nap (kivéve, ha negatív PCR teszttel rendelkeznek). Az állam havonta egy ingyenes PCR tesztet biztosítson minden kapcsolattartónak, aki ezt a látogatás érdekében igényli.

 

Alternatív lehetőségek a személyes családi kapcsolatok biztosítására

Ha a látogatófogadás visszaállítása a javasolt formában akadályokba ütközik, akkor az alábbi, a helyesnek tartott formához képest jelentősen korlátozottabb lehetőségeket és megelőző intézkedéseket lehet megfontolás tárgyává tenni. Ezek a csökkenő intenzitású fertőzés börtönökbe való bejutását hatékonyan megakadályozzák, azonban lehetőséget biztosítanának a fogvatartottak és kapcsolattartóik számára ahhoz, hogy találkozzanak egymással, és így gyakorolhassák családi élethez való jogukat. Így a börtönök:

 1. Megszervezhetik, hogy a látogatás szabadtéren valósuljon meg.
 2. Az idősotthonokban használt puha műanyag ruhán keresztül bármely rab és rokon számára megengedhetik, hogy megölelhessék egymást.
 3. Lehetővé tehetik, hogy a két oltást kapott kapcsolattartók látogathassanak a második oltást követő 14. naptól kezdve. 
 4. Biztosíthatják, hogy a koronavírus-fertőzésen igazoltan átesett kapcsolattartók látogathassanak a pozitív PCR tesztet követő 30. naptól vagy a fertőzést követő negatív PCR teszt után. Az állam havonta egy ingyenes PCR tesztet biztosítson minden kapcsolattartónak, aki ezt a látogatás érdekében igényli. 
 5. A 48 órán belüli negatív PCR teszttel rendelkezők látogatását is lehetővé tehetnék. Az állam havonta egy ingyenes PCR tesztet biztosítson minden kapcsolattartónak, aki ezt a látogatás érdekében igényli.
 6. Biztonsági (ún. „telefonos”) fülkés beszélőt biztosíthatnának bármely fogvatartott vagy kapcsolattartó számára, aki még a biztonsági intézkedések mellett is tart az idegen emberek általi megfertőződéstől. 

Javasoljuk, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek anonim kérdőív segítségével kérdezzék meg a fogvatartottakat – hiszen ők azok, akik leginkább érintettek a kérdésben –, hogy a látogatófogadás milyen formáját tartanák megfelelőnek, milyen megelőző intézkedéseket tartanak szükségesnek annak érdekében, hogy ők és hozzátartozóik biztonságosnak érezzék az újbóli látogatást. A felmérés és annak megfelelő intézkedések biztosítanák, hogy a családi élethez való jog érvényesüljön, a fogvatartottak és családjuk igényeire megfelelően reagáljon a bv., ezzel pedig a reintegrációs esély erősödjön, csökkenjen a belső feszültség, ezáltal a személyzet munkaterhe és stressznek való kitettsége. 

 

A látogatófogadás különböző formái járványhelyzet után

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja az, hogy a jelenlegi jogszabályi kereteken belül az lenne előremutató és hasznos, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben a látogatófogadásnak az alábbi formái lennének biztosítva a járványidőszakon kívül. 

 1. A családtagok elsősorban családi beszélő keretében találkoznak. Ezeken a felügyelet személyes jelenléte nélkül együtt lehetnek, az érkezéskor és búcsúzáskor öleléssel, csókkal, puszival köszönthetik egymást és búcsúzhatnak el egymástól. A találkozó alatt foghatják egymás kezét, a gyerekek szüleik ölébe ülhetnek, a felnőttek játszhatnak a gyerekekkel, az ellenőrzött élelmiszert közösen elfogyaszthatják. 
 2. Ha a fogvatartott előélete, magatartása, egyéb indokolt körülmény miatt a családi beszélő nem lehetséges, akkor a családtagok, barátok asztali beszélőn találkoznak. Érkezéskor, távozáskor öleléssel, csókkal, puszival köszöntheti egymást a fogvatartott és látogatója. Az ellenőrzött élelmiszert közösen elfogyaszthatják. 
 3. Ha a fogvatartott előélete, magatartása, egyéb indokolt körülmény miatt indokolt, akkor az asztali beszélőt fizikai érintkezés nélkül és/vagy a látogatót és a fogvatartottat elválasztó plexifallal tegyék lehetővé. 
 4. Ha a fogvatartott előélete, magatartása, egyéb indokolt körülmény miatt az asztali beszélő sem engedhető, akkor biztonsági („fülkés”) beszélőre legyen lehetősége a fogvatartottnak. 
 5. A fogvatartottak a látogatófogadás esetén is választhassanak, hogy személyesen vagy legalább az azzal azonos időtartamú Skype segítségével szeretnének élni a kapcsolattartási jogával. Ez különösen azoknak releváns, akinek a bv. intézettől távol él a családja, akinek nincs pénze elutazni a látogatófogadásra, vagy annak, aki kisgyerekkel nem, vagy csak ritkábban látogatna.
 6. A beszélők különböző formái engedélyezésének feltételei legyenek előre meghatározva és ismertek a fogvatartottak és kapcsolattartóik számára. A beszélő típusáról szóló döntéssel szemben legyen biztosítva jogorvoslat. 

 

A látogatófogadás visszaállítására kidolgozott javaslatainkat ezért eljuttattuk

 

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság