1% tőled, 100% tőlünk Ajánld fel adód 1%-át a Magyar Helsinki Bizottságnak!

A Kúria nem látta mulasztásnak a rendőrök tétlenkedését

2012 augusztusában szélsőjobbos támadók szidalmazták és fenyegették a devecseri romákat. A cigány portákat és az ott lévőket meg is dobálták, de a rendőrség senkivel szemben nem intézkedett. Két roma sértett beperelte a rendőrséget a mulasztásért.

A Kúria jogerősen úgy ítélt, a rendőrség nem mulasztott. Tóth Kincső tanácsa szerint nem számítottak az uszító szónoklatok,  hogy a tömeg fenyegetően lépett fel, a rendezvény teljes hossza alatt cigányellenes jelszavakat  skandált és a videofelvételek tanúsága szerint nyolc percen át különféle tárgyakat  hajigált a romák portájára, a bíróság úgy találta,  összeségében nem volt békétlen a rendezvény, ezért nem kellett feloszlatni a felhergelt és erőszakos tömeget. A legfőbb bírói fórum egyben osztotta a rendőrség írásban kifejtett álláspontját, miszerint “a rendőrség és a demonstrálók összecsapását eredményezte volna, amely nemcsak a rendezvény részvevőit és a rendőri erőket, hanem a lakosságot is közvetlen veszélynek tette volna ki”. A felperes roma férfi viszont ismét nem kapott választ arra, ha „alapvetően békés” volt a rendezvény, ugyan mitől kellett tartaniuk a rendőröknek.

A tárgyalásról készített filmfelvételt itt láthatja, a felperes ügyvédjének, Kádár Andrásnak a teljes beszédét pedig itt olvashatja.

A Magyar Helsinki Bizottság fenntartja, hogy – mint felvételek és tanúvallomások igazolják – a tömeg nem csak fenyegetően lépett fel a romákkal szemben, de testi épségüket is veszélyeztetette, és foglyul ejtette őket portáikon. A Magyar Gárdát ennél közvetettebb okok miatt tiltották be. A mostani ítélet rendkívül rossz üzenet a társadalomnak, mert zöld utat biztosít a gyülekezési jog mögé bújó, csoportosan és felfegyverkezve elkövetett gyűlölet-bűncselekményeknek, valamint felmentést ad az ilyen ügyekben passzívan maradó rendőrségnek. Egyben azt üzeni a 700 ezres magyarországi cigány közösségnek, az állam nem védi meg őket.

A Helsinki Bizottság és ügyfelei nem tehetnek mást: fenntartják a strasbourgi emberi jogi bírósághoz eljárástechnikai okok miatt még tavaly év végén benyújtott panaszukat.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság