1% tőled, 100% tőlünk Ajánld adód 1%-át idén a Magyar Helsinki Bizottságnak, hogy minél többeknek tudjunk segíteni!

A kapcsolattartás szabályai a börtönben – kisokos

Hogyan tarthatnak kapcsolatot a fogvatartottak a börtönből? Milyen szabályok vonatkoznak a személyes látogatásra, és mennyibe kerül a telefonálás? Elérhető-e még a Skype? Ilyen kérdésekre ad rövid választ a FECSKE (Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport) tájékoztatója.

A fogvatartottak a regisztrált kapcsolattartóikkal beszélhetnek telefonon, illetve a bv. intézet által biztosított módon (például Skype-on), levelezhetnek és találkozhatnak a személyes beszélőn. Előfordulhat, hogy a bv. intézet vagy (letartóztatás esetén) az ügyész megtiltja a kapcsolattartást vagy annak egyes formáit (pl. a telefonálást). 

Az tarthat kapcsolatot, akinek a fogvatartott kapcsolattartói nyilatkozatot küld, és aki azt kitöltve, aláírva visszaküldi. A bv. intézet köteles engedélyezni, hogy egy alkalommal a fogvatartott levelet írjon, amelyben kiküldi a kapcsolattartói nyilatkozatot. Érdemes a kapcsolattartói nyilatkozatot már a bevonulás előtt letölteni az internetről, és kitöltve bevinni, mert van olyan bv. intézet, ahol ezt is elfogadják, ezzel gyorsítva a kapcsolattartói regisztrációt.

Levelezés

Bármennyi levelet írhat, de a bv. intézet az Ön vagy a fogvatartott által írt leveleket minden esetben ellenőrzi. Fontos tudnia, hogyha felmerül a gyanúja, hogy a levél át van itatva valamilyen vegyi anyaggal, akkor csak másolat formájában adják át a levelet. Ugyanez a helyzet a gyermekrajzokkal, fényképekkel is. Az ügyvéddel való levelezést nem ellenőrzik, de azt igen, hogy tényleg az ügyvéddel levelezik-e a fogvatartott.

Telefonálás és Skype

A fogvatartott a rá vonatkozó végrehajtási fokozat (fogház, börtön, fegyház) és rezsimszabályok által meghatározott időkeretben telefonálhat. A telefonálás díj mindenhol egységes az országban, 2022-ben mobilhívásnál percenként 69 forint, és másodperc alapú a számlázás. Kintről nem lehet telefonálni, sem visszahívást kezdeményezni. A telefonról csak a fogvatartott telefonálhat, és csak a regisztrált kapcsolattartóit hívhatja. A beszélgetést lehallgathatják és megszakíthatják. A telefonra vagy a fogvatartott tölthet fel pénzt a letéti számlájáról, vagy kintről Ön is feltöltheti (újságárusnál, postán, benzinkúton, vagy bankautomatánál). Kivételes esetekben a bv. intézet ingyenes telefonálási lehetőséget is biztosíthat.

Ha a fogvatartott a legszigorúbb rezsimben van, akkor havonta egyszer, ha a legenyhébben, akkor havonta négy alkalommal Skype-olhat, és ezt neki kell kérnie. Azt, hogy ténylegesen hányszor beszélhet és milyen hosszan a fogvatartott, a bv. intézet fogja eldönteni a technikai eszközök és az igények alapján. Önnek meg kell adnia a Skype nevét és az e-mail címét a kapcsolattartói nyilatkozaton. A beszélgetést a bv. intézet ellenőrzi, a jelen lévő felügyelő vagy nevelő hallgatja azt, a képernyőt pedig megosztják egy másik számítógéppel, melyen végig figyelik.

Csomagküldés

Ön havonta küldhet és kaphat csomagot. Minden csomag maximum 5 kg lehet. Az is, amelyet Ön küld és az is, amelyet Önnek küldenek. A beküldött csomagot a bv. intézet munkatársai fel fogják bontani, át fogják vizsgálni, hogy megnézzék, csak olyan dolog van-e benne, amit be lehet küldeni. Élelmiszert, tisztálkodási szert, dohányt vagy cigarettát, valamint gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, vagy gyógyhatású készítményt csak a bv. intézet webáruházában (https://www.bvcsomag.hu/auth) lehet venni és beküldeni. Ezen kívül minden három hónapban egyszer küldhet Ön egy olyan csomagot, amiben csak ruha és cipő van. Ebben az esetben írja rá a csomagra: „ruhacsomag”.

Látogatás

Normál esetben a fogvatartott havonta legalább egyszer fogadhat látogatót, ennek az ideje minimum 1 óra és maximum 2 óra, rezsimtől függően. Egyszerre négyen látogathatják meg a fogvatartottat, 14 év alatti gyerek pedig csak felnőttel együtt léphet be a bv. intézetbe. A látogatóknak a látogatás előtt fél órával kell megérkezniük, hogy a bv. ellenőrizni tudja a személyazonosságukat. Fontos, hogy legyen Önnél személyi igazolvány (ezt majd a kiléptetéskor is be kell mutatni) és látogatási engedély. A látogatás előtt és után is alaposan átvizsgálják majd Önt. Élelmiszert nem lehet bevinni. Az érintés tilos: nem lehet kezet fogni, puszit adni vagy megölelni egymást, a gyerekeket sem. Semmit nem lehet egymásnak átadni. Csak beszélhetnek, ezt ellenőrzik.

A kapcsolattartásról bővebb információkat és a kapcsolattartói nyilatkozatot itt találja („Hasznos információk” és „Kapcsolattartás” almenüpontok alatt).

 

A Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport (FECSKE) videós kampánya egy tömeges, de elhallgatott társadalmi problémára hívja fel a figyelmet: a fogvatartottaknak és családjaiknak az önkényesen korlátozott kapcsolattartására. A gondok ugyan a koronavírus-járvány alatt mérgesedtek el, de korábban kezdődtek. Most is százezernél több ember családi élethez fűződő joga van veszélyben.
Letölthető anyagok


Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság