A jogsértően előzetesben tartott környezetvédő ügye

Zsák kontra Magyarország

 

A Zsák Ferenc által vezetett környezetvédő szervezet megtámadta a győri Audi-gyár környezethasználati engedélyét. Az Audi feljelentése után 2011-ben a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdett nyomozni a környezetvédő ellen vesztegetés gyanúja miatt. Zsák először szabadlábon védekezett, de tizenöt nappal később a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a férfit. A bíróság döntése nem volt elégségesen megindokolva, mert nem derült ki belőle, miért állt fenn a szökés és az eljárás meghiúsulásának veszélye. Zsák büntetlen előéletű volt és mindenben együttműködött a hatóságokkal: amikor idézték, megjelent és vallomást tett. Száztizenkét nap előzetes letartóztatás után végül a megyei főügyészség szüntette meg Zsák fogva tartását. Ügyfelünk a Magyar Helsinki Bizottság segítségével fordult a strasbourgi bírósághoz.

Mielőtt ítéletet hozott volna a Bíróság, Zsák és a magyar állam egyezséget kötöttek. Zsák azt sérelmezte, hogy a zárkája túlzsúfolt volt, nem volt megfelelő szellőzés és heti egyszeri zuhanyozhatott csak. Kifogásolta azt is, hogy indokolatlan volt előzetes letartóztatásba helyezni, mert együttműködött a hatóságokkal. A strasbourgi bíróságnak lehetősége van arra, hogy még a döntés előtt felhívja a felek figyelmét az egyezségkötés lehetőségére. Zsák ügyében a Bíróság felhívása nyomán a magyar kormány 6500 eurót ajánlott fel, amit Zsák elfogadott. A Bíróság ezzel az ügyet lezárta.

Az ügy lezárásáról rendelkező bírósági döntés angolul itt érhető el.

Az ügyről korábban kiadott sajtóközleményünk itt olvasható el.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság