#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

A Helsinki Bizottság véleményezte az új büntetés-végrehajtási kódex tervezetét

A Magyar Helsinki Bizottság véleményezte a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és az elzárás végrehajtásáról szóló kormány-előterjesztés tervezetét. A Bizottság üdvözli, hogy a már igencsak régóta felülvizsgálatra szoruló ágazati jogszabály reformja újra napirendre került, mindazonáltal a kodifikált szöveg több helyen hiányos, illetve pontosításra szorul.

Problematikusnak találjuk például, hogy az előterjesztés-tervezetet nem előzte meg átfogó hatásvizsgálat, nem szerepelnek a tervezetben adatok a börtönpopuláció létszámának alakulására vonatkozóan, nem kvantifikált jóslások alapján pedig álláspontunk szerint nem lehet intézményi reformot megvalósítani. Így nem lehet azt sem megítélni, hogy a jövőben a büntetés-végrehajtás szervezetrendszere alkalmas lesz-e a várhatóan növekvő zsúfoltsággal megküzdeni.

Ez arra tekintettel különösen problematikus, hogy a tervezet emelni kívánja az egy fogvatartottra jutó minimális nettó szabad mozgástér mértékét, azonban a jelenlegi, kisebb mozgásteret előíró rendelkezés betartása sem realitás évtizedek óta.

***

A Magyar Helsinki Bizottság észrevételei a büntetések, az intézkedések, egyes
kényszerintézkedések és az elzárás végrehajtásáról szóló
kormány-előterjesztés tervezete kapcsán

A büntetések, az intézkedések, egyes
kényszerintézkedések és az elzárás végrehajtásáról szóló
kormány-előterjesztés tervezete

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság