#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

A Fővárosi Bíróság az Európai Közösségek Bíróságához fordult egy menekültügyben

2009 januárjában a Fővárosi Bíróság az Európai Bírósághoz fordult,  és előzetes döntéshozatali eljárását kezdeményezett egy palesztin menedékkérő ügyében, akinek a jogi képviseletét a Helsinki Bizottság ügyvédje látja el.

B. N. palesztin nő férjével együtt 2007 januárjában vízummal érkezett a Gázai övezetből Magyarországra, ahol tartózkodási engedélyt kért és kapott a magyar idegenrendészeti hatóságtól. Mivel a Fatah és a Hamasz közötti összecsapások miatt tartózkodási engedélyének meg nem hosszabbítása esetén sem szeretett volna visszatérni a Gázai övezetbe, ezért 2007 júniusában menedékkérelmet terjesztett elő. E kérelmet a magyar menekültügyi hatóság elutasította arra hivatkozva, hogy a kérelmező a menekültekről szóló Genfi Egyezmény alapján nem tekinthető menekültnek. A magyar hatóság ugyanakkor megállapította, hogy a kérelmező az emberi jogait súlyosan sértő bánásmódnak lenne kitéve a Gázai övezetben, ezért tekintetében kiutasítási tilalmat rendelt el.

A kérelmező szerint azonban az 1951. évi genfi egyezménynek a palesztin menekültekre vonatkozó 1D cikke értelmében őt, mint az UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) működési területén kívül tartókodó palesztint automatikusan megilleti a menekültként való elismerés joga.

2009 januárjában a menedékjogi döntést felülvizsgáló Fővárosi Bíróság az Európai Bírósághoz fordult és előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményezett. A Fővárosi Bíróság lényegében arra vár választ az Európai Bíróságtól, hogy a genfi egyezmény rendelkezéseinek az Európai Unióban történő egységes alkalmazása céljából elfogadott 2004/83/EK irányelv (Kvalifikációs Irányelv) alapján foglaljon állást az egyezmény 1D cikkének értelmezéséről.

A menedékkérőt a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, dr. Győző Gábor képviseli a bíróság előtti eljárásban.

Az eset angol nyelvű összefoglalója itt elérhető.

 

 

 

 

 

 

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság