#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

A Fidesz és szóvivője pert veszített a Helsinki Bizottsággal szemben

A Fővárosi Törvényszék mai ítélete szerint a Fidesz és Hoppál Péter szóvivő megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jóhírnévhez való jogát. A per tárgya egy sajtótájékoztatón elhangzott propagandaszöveg jogi megítélése volt. A párt szóvivője többek között azt állította, hogy a Helsinki Bizottság is egyike az amerikai pénzen kitartott „álcivil” szervezeteknek, amelyek megrendelésre járatják le az országot és a kormányt.

Hoppál Péter pártja sajtótájékoztatóján tavaly augusztus 17-én egyebek mellett az alábbiakat állította:

  • „[E]gy tényfeltáró cikk kapcsán kiderült, hogy ez az amerikai spekuláns kör mintegy félmilliárd forint hálapénzt fizetett ki olyan álcivil szervezetek számára, akik hajlandók arra, hogy rendszeresen lejáratják Magyarországot, lejáratják a Fideszt és lejáratják a magyar kormányt, mindezt legfőképpen külföldön, külföldi fórumok előtt teszik meg.”
  • „Ezek a fizetett statiszták magukat emberjogi szervezeteknek mondják […].”
  • „Ezekért a dollármilliókért kitartott szervezetek, ezek a szervezetek annyit tesznek, mindössze annyi dolguk, annyi feladatuk van cserébe az amerikai pénzekért, hogy minden fronton támadják tehát a magyar kormányt, támadják a Fideszt, és támadják Magyarország miniszterelnökét.”

A Fidesz akkori szóvivője újságírói kérdésre efféle „álcivil” szervezetként minősítette a Magyar Helsinki Bizottságot is. A civil szervezet bocsánatkérésre szólította fel a politikust, aki ezt nem tette meg. A Helsinki Bizottság ezután fordult bírósághoz, kérve, hogy mondja ki, a párt és a szóvivő megsértette a szervezet jóhírnévhez való jogát, amikor hamis tényeket állított róla. (A keresetlevél itt érhető el.)

A mai tárgyaláson az alperesek ügyvédje érdemi ellenkérelmet tulajdonképpen nem terjesztett elő. Hoppállal kapcsolatban az volt az álláspontja, hogy a szóvivő nem, csupán a képviselt szervezet lehet felelős a személyiségi jogsértésért. A Fidesszel kapcsolatban annyit mondott, hogy a párt sajtósai megfelelően előkészítették az anyagot, a Hoppál által elmondott eredeti szövegben nem voltak szervezetek konkrétan megnevezve, és a szóvivő csak újságírói „provokációra” olvasott fel néhány nevet az előtte található listáról.

Az alperesek a kereset lényegi tartalmát nem vitatták, nem próbálták bizonyítani annak valóságát, hogy Soros Györgyhöz köthető szervezetek megbízásából próbálták a civilek lejáratni az országot.

Érdemi védekezés hiányában a bíró szinte teljes mértékben helyt adott a keresetnek, megállapította, hogy a sérelmezett kijelentések jogsértők, mivel olyan tényállításokat tettek az alperesek, amelyek alkalmasak a negatív társadalmi értékítélet kialakítására. Arra kötelezte az alpereseket, hogy a Magyar Nemzetben és a Népszabadságban fejezzék ki a sajnálkozásukat, a Fideszt pedig még arra is, hogy ugyanezt a fidesz.hu-n is tegye meg. A Fővárosi Törvényszék ítélete nem jogerős.

„Hoppál és a Fidesz hamis, nagy nyilvánosság előtt előadott állításai szorosan illeszkednek a civil szervezetek elleni kormányzati offenzívához. Igazából már meg sem lepődünk azon, hogy a hatalom tisztességes vitahelyzetben – mint amilyen egy bíróság előtti eljárás – nem képes egy szót sem szólni saját állításai védelmében, aminél sokatmondóbb az ügyben nincs is. A propaganda védhetetlennek bizonyult, és meg sem próbálták megvédeni” – mondta a tárgyalás után Kádár András Kristóf, a Helsinki Bizottság társelnöke.

***

A Fővárosi Ítélőtábla 2015. június 30-án helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

 

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság