#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

A civilellenes törvény visszavonása fontos lépés, de a helyébe lépő új törvényjavaslat aggályokra ad okot

Tíz hónappal az Európai Unió Bíróságának ítélete után a magyar kormány végre kezdeményezi a civilellenes törvény hatályon kívül helyezését. A jogszabály eltörlése fontos lépés a civil szervezetek számára, hiszen közel 4 év fölösleges és káros megbélyegzésének vet véget.

A civil szervezetek átláthatóságát e törvény nélkül is garantálják a hatályban lévő jogszabályok, gazdálkodásukról szabadon lehet tájékozódni a kötelezően benyújtandó beszámolóikból, melyek elérhetők a bíróság honlapján is. Miközben a kormány évek óta átláthatatlan gazdálkodással vádolja a független civil szervezeteket, a valóság az, hogy sokan közülük a kötelezően előírtnál jóval több pénzügyi adatot önként tesznek közzé saját honlapjukon.

A civilellenes törvény visszavonása éppen ezért örömteli hír, de nem lehet elfelejteni, hogy a kormány az elmúlt években tovább folytatta a civilek lejáratására és hiteltelenítésére irányuló kampányát, és most is számos eszközzel hátráltatja a független civil szervezetek működését. A visszavont civilellenes törvény helyébe léptetni tervezett, tegnap éjjel beterjesztett friss törvényjavaslat egyes pontjai is okot adnak az aggodalomra.

A javaslat címe („a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek átláthatóságáról”) már önmagában is félrevezető. Egy egészséges demokráciában a közéletet szabad, aktív és cselekvő polgárok alakítják, a minket érintő ügyekkel foglalkozni mindannyiunk feladata és felelőssége. Egy civil szervezet pedig nem más, mint ezen polgárok közös célért tevékenykedő közössége.

További aggályokat szül, hogy a törvényjavaslat szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ezentúl évente vizsgálná a húszmillió forint mérlegfőösszeget elérő körülbelül négyezer egyesületet és alapítványt. A javaslat szerint azonban a vallási és nemzetiségi szervezetek mellett a sportegyesületek is mentességet élveznének ez alól, annak ellenére, hogy egy részük az állami adóbevételek terhére jut kiugró mennyiségű közpénzhez. Ráadásul az ÁSZ alapvető rendeltetése a közpénzek és a nemzeti vagyon kezelésének az ellenőrzése. Félő, hogy a Számvevőszék közpénzzel nem gazdálkodó civilekkel szembeni mozgósítása nem más, mint egy újabb lehetséges eszköz a civilek lejáratására és megbélyegzésére.

A civil szféra az államnak partnere és nem ellenfele – még ha kritikus is vele szemben. A civil szervezeteket érintő jogszabályok megfelelő kialakítása csak a szférával való párbeszéd és érdemi egyeztetés útján történhet, és ehhez még most sincs késő. De az nem elfogadható, hogy az érintettek csak egy, a parlament honlapjára éjszaka feltett szöveg alapján értesüljenek a rájuk vonatkozó új szabályokról! Ezért arra kérjük a magyar kormányt, hogy a törvényjavaslat elfogadása előtt folytasson érdemi konzultációt az érintett felekkel, így a magyar civil szervezetek képviselőivel.

A civilellenes törvény 2017 óta a hatalom visszaéléseinek egyik szimbólumává vált. Hatályon kívül helyezése fontos eredmény – de a valódi változást a hatalom civilekhez való viszonyának a rendezése jelentené. A mindenkori magyar kormány nem engedheti meg magának, hogy ellenségként tekintsen a saját állampolgáraira és Magyarország jobbá tételén dolgozó civil közösségekre, hiszen akkor tudunk jól működő országot építeni, ha egymást partnerként kezeljük.

Civilizáció Koalíció

Aláíró szervezetek:

 1. Amnesty International Magyarország

 2. Az Állítsuk meg a Gyilkos Robotokat kampány aktivista hálózata

 3. Civil Kollégium Alapítvány

 4. Emberség Erejével Alapítvány

 5. Greenpeace Magyarország

 6. Háttér Társaság

 7. K-Monitor

 8. Magyar Helsinki Bizottság

 9. Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség

 10. Magyarországi Európa Társaság

 11. MASZK Egyesület (Szeged)

 12. MENŐK Egyesület

 13. NIOK Alapítvány

 14. Nyomtassteis

 15. Ökotárs Alapítvány

 16. Polgár Alapítvány az Esélyekért

 17. Társaság a Szabadságjogokért

 18. Transparency International Magyarország

 19. Utcáról Lakásba! Egyesület

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság