A bátorságot nem lehet beszántani

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet 14 millió forintos kártérítési pert indított a Kishantosi Nonprofit Kft. és a Greenpeace Magyarország ellen. A magyar állam többek között a vitatott kishantosi földbérleti pályázatok elleni békés és törvényes tiltakozások megelőzésére felfogadott biztonsági cég költségeit akarja megfizettetni. Alulírottak támogatásunkról biztosítjuk a perbe fogott szervezeteket.

Máig fájó az a nap, amikor Kishantos egykori földjeinek „új bérlői” művelésbe vétel címszó alatt elpusztították a biogazdaság több mint 100 millió forint értékű bionövényeit. Kishantos mégis a túlélés mellett döntött, és azóta is küzd a megmaradásért. Mert a bátorságot nem lehet beszántani.

A per első tárgyalásának napját, november 10-ét ezért a bátorság napjává nyilvánítjuk. Egy olyan nappá, amikor együtt mondjuk, hogy kell és érdemes is kiállni az igazunkért. Amikor együtt mutatjuk meg, hogy számíthatunk egymásra, ha meg kell védeni azokat az alapértékeket, amelyekért küzdünk.

Bár összefogásunknak ezen abszurd per adta meg az alapját, közös kiállásunk messze túlmutat a konkrét ügyön. Ez a közösségi értékek védelméről, a szólásszabadságról, gyülekezési jogról és az egészséges jövőnkhöz való jogunkról is szól. Arról, hogy mindannyian szabadon, és a megtorlástól való félelem nélkül dolgozhassunk a társadalmat szolgáló céljainkért.

Mi, aláírók a demokrácia egyik kulcsának tartjuk, hogy minden magyar állampolgár bátran léphessen fel az igazságtalanság, a jogtalanság, és a közösségeket, szervezeteket ellehetetlenítő intézkedések ellen. Ezért állunk ki ma közösen, reményeink szerint ezzel másoknak is erőt és hitet adva a mindennapi bátorsághoz: a tiltakozás mindannyiunk alapvető joga, és a tiltakozás nem rombol, hanem erősebbé tesz. Hiszünk benne, hogy az építés ereje nagyobb a pusztításnál.

Aláíró szervezetek:

Anthropolis Egyesület
Autonómia Alapítvány
Beretzk Péter Természetvédelmi Klub
Civil Kollégium Alapítvány
Cromo Alapítvány
Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet)
Eleven Emlékmű
Európai Föderalisták Uniója Magyarország Egyesület (UEF Hungary)
Fauna Alapítvány
GATE Zöld Klub
GreenDependent – Fenntartható Megoldások Egyesülete
Háttér Társaság
Humán Platform
Kék Planéta Alapítvány
Levegő Munkacsoport
Magonc Alapítvány

Magyar Helsinki Bizottság

Magyar Környezetgazdaságtani Központ
Magyar LMBT Szövetség
Magyarországi Európa Társaság (MET)
Maradjanak a FÁK a Rómain
Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI)
Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK)
Ökotárs Alapítvány
Reflex Környezetvédő Egyesület
Szubjektív Értékek Alapítvány
Születésház Egyesület
Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)
Védegylet Egyesület
Zöld Pók Alapítvány
Zöld Szabadegyetem Egyesület

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság