Zsúfoltság és rossz bánásmód a márianosztrai börtönben

A Márianosztrai Fegyház és Börtönben a legnagyobb problémát a rossz fizikai körülmények mellett a fogvatartottakkal szemben tanúsított bánásmód jelenti – állapította meg a Magyar Helsinki Bizottság jelentése. A szervezet börtönmegfigyelőinek számos fogvatartott számolt be fizikai és verbális erőszakról.

Márianosztrai börtön
Márianosztrai börtön

A Helsinki Bizottság munkatársai április végén és május elején járhattak márianosztrai büntetés-végrehajtási intézetben. A megfigyelőknek több fogvatartott számolt be tettekben és szavakban megnyilvánuló hatósági erőszakról. Egybehangzóan beszéltek például arról, hogy gyakori a biztonsági elkülönítést szolgáló „dühöngőben” végrehajtott bántalmazás. A panaszok szerint a meztelenre vetkőztetést követően – olykor fizikai bántalmazás után – órákon át összebilincselt lábakkal és kezekkel hagyják magukra a fogvatartottakat.

A „dühöngő” zárka rendszeres igénybevétele mindenképpen eltér az országos gyakorlattól. A feltárt probléma meggyőzte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát (BVOP), amely utasította a börtönparancsnokot a gyakorlat soron kívüli felülvizsgálatára, és a „dühöngő” zárkának csak kivételesen indokolt esetben történő használatára.

A börtönőri bántalmazás megelőzésében kiemelkedő jelentősége van a térfigyelő kameráknak. Ahol ilyeneket elhelyeznek, ott elvétve fordul elő erőszak. Javaslatunkra a BVOP a „dühöngőben” és egy eddig kamerával lefedetlen folyosórészben, ahol az elítéltek szerint gyakran járt el a személyzet keze, helyeztetett el kamerákat.

A rabok arra panaszkodtak, hogy a munkáltatás előtt és után végzett motozás során a meztelenre vetkőztetett fogvatartottakkal rendszeresen gúnyolódnak és megalázzák őket. Az intézetben folyamatosan jelenlévő speciális egység sötét kámzsát viselő (börtönszlengben „nindzsáknak” nevezett) tagjai megfélemlítő hatást gyakorolnak a fogvatartottakra. A motozással kapcsolatos panaszokat ugyan nem erősítette meg a BVOP célellenőrzése, azonban a kámzsák használatát újraszabályozták: a műveleti csoport tagjai a továbbiakban kizárólag az intézet területén kívül, előállítási, szállítási, illetve egyéb fokozott biztonsági kockázatú feladatok végrehajtása során viselhetnek maszkot.

Az intézet teljes előírt befogadóképessége 481 fő, a látogatás első napján mégis 713 főt tartottak itt fogva. Ez 148%-os túlzsúfoltságot jelent. A 101 zárka közül csak 12 zárkában volt biztosítva az előírt minimális mértékű mozgástér. 606 fő, az összes márianosztrai rabnak mintegy 85%-a tehát túlzsúfolt zárkákban volt elhelyezve. A legzsúfoltabbikban az egy főre jutó szabad mozgástér mindössze 0,91 négyzetméter volt.

Egyetlen olyan zárka sincs, amelyben lenne különszellőzésű WC. 36 zárkában van fallal leválasztva a mellékhelyiség, a többiben még ilyen elkülönítés sincs. A most zajló korszerűsítés során egyre több zárkában rekesztik el fallal a WC-t, év végére azt ígérik, év végéig minden több embert befogadó zárkában így lesz. Ez nyilvánvalóan helyes dolog.

Viszont a zárkák általában véve is rendkívül rossz állapotban vannak, a leharcolt berendezési tárgyak a fogvatartottak testi épségét is veszélyezteti. Most újítják fel a fürdőket és a konyhát, valamint a tervek között szerepel a férőhelybővítés, a WC-k leválasztásának folytatása és egy új körletrész kialakítása.

A Helsinki Bizottság börtönmegfigyelő látogatásait a BVOP-vel kötött megállapodás teszi lehetővé.

A Helsinki Bizottság márianosztrai monitorozó jelentését mind a börtönparancsnok, mind a BVOP véleményezte, megjegyzéseik beépültek a szövegbe. A teljes jelentés anonimizált változata itt érhető el. A BVOP teljes válaszlevele pedig itt.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság