Az ügyészség helyett az áldozatoknak kell bizonyítaniuk a szélsőjobboldali támadást

Jövő csütörtökön különös büntetőper indul a II. és III. Kerületi Bíróságon. A vádat nem az állam, hanem olyan fiatalok képviselik, akiket politikai nézeteik miatt támadtak meg szélsőjobboldali fekete ruhások, de az ügyészség a bizonyítékok ellenére nem emelt vádat. A pótmagánvádas perben az áldozatoknak kell bizonyítaniuk, hogy a vádlottak hogyan követték el a gyűlölet-bűncselekményt.

 

A büszkélkedő támadók

„Annak, hogy minket megtámadtak, csak egyetlen oka volt, és ez a politikai meggyőződésünk. Úgy érezzük, az ügyészség cserben hagyott minket, és így a politikai véleményüket vállaló polgárokat is. Nem az a célunk, hogy a két elkövetőn bosszút álljunk, hanem az, hogy azokat támogassuk, akik kiállnak magukért, demokratikus meggyőződésükért vagy társadalmi csoportokért. Szeretnénk, ha a hatóságok védelmet nyújtanának nekik. Azt kérjük a bíróságtól, úgy járjon el, hogy az elkövetők megérthessék, miért veszélyes az erőszak alkalmazása a gondolatokkal szemben, és akár történelmi kontextusban lássák, hogy ennek milyen veszélyei lehetnek” – indokolta kitartásukat Mák Viktor, az egyik áldozat.

2019. február 9-én a tragikus 1945. évi kitörésre emlékeztek a budai Várban szélsőjobboldali csoportok, ami ellen antifasiszták tüntettek. A rendezvény után a közeli Bambi Presszónál több antifasiszta egyetemistát megtámadott egy sötét ruhás társaság.

Kettőjüket fizikailag bántalmazták, másik két fiataltól elvették a szivárványos és diákmozgalmi zászlót. Az egyik egyetemistának vér folyt a füléből, akit háromszor ököllel ütött meg az egyik támadó. A támadás váratlan volt, egy percig sem tartott. A durva támadók hamar távoztak, a kiérkező rendőrök nem tudták elfogni őket.

Egy szélsőjobboldali weboldalon még aznap győzelmi jelentésben és fotóval számoltak be az erőszakos akcióról. Emellett kamerafelvételek készültek a támadókról a 6-os villamoson és a környéken is. Ráadásul egy névtelen telefonos bejelentő pontosan meg is nevezett két támadót. A rendőröknek sikerült azonosítani őket, hogy valóban ott voltak a helyszínen. Egyikük ezt el is ismerte, sőt arról beszélt, hogy társa „beugrott a tömegbe”, ahol a bántalmazás folyt. A társa által verekedéssel vádolt támadó nem tett vallomást.

Végül a rendőrség egyiküknél nem találta elegendőnek a gyanúsításhoz sem, hogy a helyszínen volt, és társait legalábbis jelenlétével támogatta a zászló elvételében, majd maga is fotózkodott. A másik támadó esetében a rendőrök vádemelési javaslatot tettek az ügyészségnek. A vádhatóság azonban a bizonyítékok ellenére sem találta elegendőnek ezt ahhoz, hogy gyűlölet-bűncselekmény miatt vádat emeljen. Ezért a büntetőeljárást megszüntették. És hiába nyújtott be panaszt az áldozatokat képviselő Ivány Borbála, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, a Fővárosi Főügyészség sem vitte a bíróság elé az ügyet.

Ezek után döntöttek úgy az áldozatok, hogy nem hagyják annyiban a dolgot, és a rendőrségi nyomozás során beszerzett bizonyítékokra támaszkodva pótmagánvádas büntetőeljárással próbálnak igazságot kapni.

Mák Viktor, az egyik megtámadott egyetemista és magánvádló

„Három éve volt a támadás, de még mindig hatással van ránk. Nem érezzük magunkat biztonságban nyilvános helyeken, óvatosabbá váltunk, amikor politikai véleményt nyilvánítunk, és megtört a magyar igazságszolgáltatásba vetett bizalmunk is a büntetőeljárás hiányosságai miatt” – mondja Eve Rogers, az egyik áldozat.

Fotó: Molnár B. Béla

Eva Rogers, az egyik megtámadott antifasiszta. Fotó: B. Molnár Béla

A per október 27-én, csütörtökön 13 órakor kezdődik a II. és III. Kerületi Bíróság földszint 4. számú tárgyalójában.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság