Újabb tranzitzónában sanyargatott iraki család kap kártérítést az államtól

Translation is available for this content

Switch to English

Újabb strasbourgi ítélet született a jogellenes tranzitzónás fogvatartások ügyében. A hazai hatóságok 136 napon át önkényesen tartották fogva a menedékkérő családot, négy iraki gyereket és szüleiket. A családot a Magyar Helsinki Bizottság képviselte. 

Ötévnyi dicstelen működés után 2020 májusában végérvényesen felszámolták a röszkei és tompai tranzitzónákat, és beszüntették a menekülők jogellenes tranzitzónás fogvatartását. Azóta is újabb és újabb nemzetközi ítéletek marasztalják el a magyar államot azért, mert szisztematikusan embertelen, megalázó bánásmódnak vetette alá az ott fogva tartott menedékkérőket.

Ma újabb ilyen ítélet született az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A magyar állam embertelenségének áldozata ezúttal is egy menekülő, kisgyermekes család volt. 

Az üldözött család

Az Irakból elmenekült családot négy és fél hónapon át tartották fogva a tompai tranzitzónában. 2017-ben már csak itt lehetett menedéket kérni Magyarországon. A konténerbörtön nyilvánvalóan nem volt alkalmas gyerekek tartós elhelyezésére. A 3, 7, 9 és 17 éves gyerekek nem biztosítottak semmiféle komolyan vehető, koruknak megfelelő oktatási-nevelési szolgáltatást.

Az embertelen fogavatartást talán leginkább az anyuka szenvedte meg. A depresszió és szívbetegsége olykor annyira elhatalmasodott rajta, hogy elájult, és sürgős orvosi segítségre szorult. Ehhez képest amikor átszállították őt a külső rendelőbe, mindig rendőri kísérettel tették, mintha veszélyes bűnöző volna.

Ráadásul a hazájában megkínzott apa hiába kért szakszerű, pszichiátriai  vagy pszichológiai segítséget, nem kapott.

Csak 2017. augusztus 11-én engedték ki őket a tompai tranzitzónából.

Az ott elszenvedett súlyos traumák és a minden állami integrációs segítség teljes hiányával szembesülve a szabadulást követően a család Németországban talált új otthonra. 

A mai strasbourgi ítélet 

A strasbourgi bíróság mai ítélete szerint a magyar állam megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét, mert egyrészt jogellenesen tartotta fogva az egész családot megfelelő jogorvoslati lehetőség nélkül, másrészt a gyerekek esetében pedig a fogvatartási körülmények annyira rosszak voltak, hogy azok embertelen és megalázó bánásmódnak minősülnek. Ezért az ítélet összesen 12 500 euró igazságos elégtételt, azaz kártérítést ítélt meg a panaszos családnak.

„A Magyar Helsinki Bizottság a kezdetektől fogva elfogadhatatlannak tartotta az embertelen tranzitzónás fogavatartást. Mindent elkövettünk ügyfeleink szabadsága érdekében. Ez az eset is látványosan megmutatta, hogy tömegével kiket tartott fogva hónapokon, akár éveken át önkényesen a magyar állam: családokat, gyerekeket, kínzásáldozatokat, segítségre szoruló beteg embereket. Ők semmiféle veszélyt nem jelentettek ránk. Ránk, magyar polgárokra az jelent veszélyt, ha az állam önkényesen, a hazai bírósági felülvizsgálat lehetősége nélkül rabosíthat ártatlan embereket.

Bízunk benne, hogy a közeljövőben is több hasonló strasbourgi ítélet ad majd elégtételt ügyfeleinknek, meghurcolt menekülő családoknak” – értékelte a mai ítéletet Pohárnok Barbara, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje, az iraki család jogi képviselője.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság