#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Újabb figyelmeztetés az EBESZ-től

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény mai szavazása előtt az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) soron kívüli közleményben reagált a hazai történésekre. A kihirdetett veszélyhelyzetnek időbeli korlátot kell szabni és biztosítani kell a parlament ellenőrzési lehetőségét – hívta fel a figyelmet az ODIHR igazgatója.

A közlemény bírálja a kormány által beterjesztett törvényjavaslatot és szükségesnek tartja a törvény módosítását. “Egyértelmű, hogy az államok részéről gyors cselekvésre van szükség annak érdekében, hogy megvédjék lakosságukat a COVID-19 járványtól, és érthető, hogy ennek érdekében különleges intézkedésekre van szükség. Ugyanakkor a veszélyhelyzetnek – akárhol és akármilyen indokkal is hirdették ki – a céljával arányosnak kell lennie, és csak a feltétlenül szükséges időtartamra szabad fennmaradnia.” Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, az ODIHR igazgatója emlékeztetett arra, hogy az EBESZ térségébe tartozó országok kötelezettséget vállaltak a demokrácia és a jogállamiság megőrzésére, és e kötelezettségük a veszélyhelyzetben is fennáll. Mindez azt jelenti, hogy a veszélyhelyzetben alkotott jogszabályoknak ideiglenesnek és a Parlament által ellenőrizhetőnek kell lenniük. A közlemény szerint az ODIHR igazgatója tájékoztatta a magyar kormányt a mai szavazással és a törvénytervezetben foglalt intézkedésekkel kapcsolatos aggályairól, és felajánlotta a nemzetközi szervezet támogatását és szakértelmét a nemzetközi kötelezettségvállalásoknak megfelelő szabályozás megalkotása érdekében.

Az ODIHR a törvény azon elemeit emeli ki, amelyeket a Magyar Helsinki Bizottság is aggályosnak tart, mivel azok nem felelnek meg a nemzetközi előírásoknak. Így az Európa Tanács főtitkára, az Európai Parlament LIBE Bizottsága, az EBESZ médiaszabadság képviselője, az Európa Tanács emberi jogi biztosa és a kínzás, embertelen és megalázó bánásmód elleni világszervezet, az OMCT után újabb nemzetközi testület tiltakozik a felhatalmazási törvény mai elfogadása ellen.

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) teljes állásfoglalása itt olvasható (angolul): https://www.osce.org/odihr/449311

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság