Ügyvédképzés a gyűlölet-bűncselekményekről

A gyűlölet-bűncselekmények büntetőjogi üldözésével kapcsolatos jogszabályi környezetről és joggyakorlatról tartottunk képzéseket ügyvédek számára. A képzéseken különös figyelmet fordítottunk az Emberi Jogok Európai Bíróságának joggyakorlatára a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni hatékony fellépés tárgyában.

[cs_spacer cs_spacer_height=”1″]
A két ügyvédképzésünkön 2016. január 22-én és március 4-én Budapesten vehettek részt az érdeklődő ügyvédek. Az ügyvédi kamarák közreműködésével terjesztett felhívásunk nyomán két 10-15 fős csoport formálódott, ami intenzív beszélgetésekre, parázs vitákra nyújtott lehetőséget, a résztvevők megoszthatták egymással a saját mindennapi munkájukban szerzett tapasztalatokat. A képzéseket dr. Tóth Balázs, a rendészeti program vezetője és dr. Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje vezette.

[cs_spacer cs_spacer_height=”1″]
A programvezetőnk a következőkben foglalta össze a személyes benyomásait: „Mindig kihívás ügyvédeknek képzést tartani. Nem könnyű felkelteni és fenntartani az érdeklődést olyan szakmabeliek számára, akik akár évtizedek óta büntetőjogi területen dolgoznak. Azt hiszem, Fazekas Tamás kollégámmal ez nagyrészt sikerült, ami persze köszönhető Kirs Eszternek a szakmai előkészítés terén végzett alapos munkájának is.

[cs_spacer cs_spacer_height=”1″]

N39A4218N39A4108Teljesen világos, hogy a képzés két elemét fogadták a résztvevők a legnagyobb érdeklődéssel és élvezettel. Egyrészt a gyakorlati útmutatót a strasbourgi kérelmek benyújtása kapcsán, másrészt a valós ügyek alapján készített esetjogi gyakorlatokat. A nemzetközi elvek sikeres megismertetését mi sem bizonyítja jobban, hogy több ügyet szinte szó szerint úgy oldottak meg a jelenlévők, ahogy az ügyet a valóságban az Emberi Jogok Európai Bírósága eldöntötte.”

A képzésen a gyűlölet-bűncselekmények üldözését célzó, az európai államokban alkalmazott különböző büntetőjogi megoldások, a vonatkozó magyarországi normatív környezet és joggyakorlat, valamint az irányadó nemzetközi és európai standardok témáján kívül beszélgettünk a sértetti képviselők mindennapi munkájában adódó nehézségekről. Ahogy a fenti programvezetői szavak tükrözik, különös hangsúlyt helyeztünk az Emberi Jogok Európai Bíróságának vonatkozó joggyakorlatára, a joghatóságával kapcsolatos általános és a bírósághoz benyújtandó kérelmek elkészítésével kapcsolatos praktikus tudnivalókra. Az esetjogi gyakorlatok során a résztvevők nemcsak a sértetti képviselői szerepben prezentálták a kiscsoportos felkészülésük eredményeit, fel kellett venniük a vád és a védelem perspektíváját is, melynek nyomán több szempontból világítottuk meg a gyűlölet-bűncselekmények büntetőjogi üldözésével kapcsolatos koncepcionális problémákat és lehetséges érvelési stratégiákat.N39A4170N39A4174
N39A4183N39A4189

 

 

 

 

 

 

 

 

A képzéseken használt segédanyagok:

  1. EJEB – esetjogi gyakorlat 1.
  2. EJEB – esetjogi gyakorlat 2.
  3. Hazai joggyakorlat – esetjogi gyakorlat 1.
  4. Hazai joggyakorlat – esetjogi gyakorlat 2.
  5. Hazai joggyakorlat – esetjogi gyakorlat 3.
  6. Nemzetközi sztenderdek – képzési segédanyag

A képzések a EU-logo3„Gyakorlati szakemberek kapacitásfejlesztése gyakorlatorientált képzéssel a rasszista, homofób és egyéb gyűlölet-bűncselekmények üldözése érdekében” című projekt keretein belül valósultak meg az Európai Unió támogatásával.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság