Ügyvédjelöltek képzése a gyanúsítotti jogok érvényesítésének eszközeiről

Az őrizetben lévő gyanúsítottak büntetőeljárási jogainak érvényesítéséről, az azt szolgáló ügyvédi eszközökről tartottunk kétnapos, interaktív képzést ügyvédjelöltek számára a Budapesti Ügyvédi Kamarával együttműködésben. A képzésen különös figyelmet fordítottunk az ügyféllel folytatott kommunikáció és a rendőri kihallgatáson való ügyvédi fellépés témáira.

 

Az ügyvédjelöltek képzésére a Budapesti Ügyvédi Kamara épületében került sor 2017. június 1-2-án. A képzést a „Gyakorlatorientált ügyvédképzések a gyanúsítottak büntetőeljárási jogainak védelméről” című nemzetközi projekt keretében tartottuk, mely két képzés lebonyolítását célozta. Az első, gyakorló ügyvédek részvételével zajló 2017. márciusi ügyvédképzésünk képzők képzését szolgálta. Az ott résztvevők közül választottuk ki a második, jelöltképzés egyik képzőjét, dr. Lakatos Viktort.

Az országos és megyei ügyvédi kamarák közreműködésével terjesztett felhívásunk nyomán egy 15 fős csoport formálódott, ami intenzív beszélgetésekre nyújtott lehetőséget, a résztvevők megoszthatták egymással a saját mindennapi munkájukban szerzett tapasztalataikat, és minden kérdés megvitatására volt lehetőség. Interakcióra ösztönözték a résztvevőket a konzultációs és kihallgatási helyzeteket bemutató videók alapján moderált beszélgetések, valamint a színészek közreműködésével lebonyolított szerepjátékok. A színészek által eljátszott gyanúsítottakkal konzultálva, és őket rendőri kihallgatáson képviselve próbálhatták ki az ügyvédjelöltek a korábbi munkájukon alapuló és a képzésen elsajátított készségeiket.

 

A képzés a márciusi képzők képzésével azonos tematikai struktúrában zajlott: első napján dr. Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke tartott előadást az Európai Bíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága vonatkozó joggyakorlatáról, majd a délelőtt további részében és délután zajló foglalkozásokat Végh József r. ezredes, klinikai szakpszichológus és Szakmáry András r. alezredes, pszichológus vezették a résztvevők kommunikációs készségeinek fejlesztését célozva. A második nap telt a kiscsoportos gyakorlatokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel. A délelőtt folyamán az ügyféllel folytatott konzultáció volt a szituációs gyakorlatok középpontjában, délután pedig a rendőri kihallgatáson való védői fellépés. A második nap foglalkozásait dr. Lakatos Viktor vezette, a képzők képzésének tapasztalataival felvértezett, gyakorló ügyvédként moderálva az eszmecserét.

 

 

A képzések a „Gyakorlatorientált ügyvédképzések a gyanúsítottak büntetőeljárási jogainak védelméről” című projekt keretein belül valósultak meg az Európai Unió támogatásával.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság