Ügyvédképzés a gyanúsítotti jogok érvényesítésének eszközeiről

Az őrizetben lévő gyanúsítottak büntetőeljárási jogainak érvényesítéséről, az azt szolgáló ügyvédi eszközökről tartottunk kétnapos, interaktív képzést ügyvédek számára. Az esemény jövőbeli képzők fejlesztését célozta, így a büntetőeljárásokban jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkező ügyvédek részvételével zajlott. A képzésen különös figyelmet fordítottunk az ügyféllel folytatott kommunikáció és a rendőri kihallgatáson való ügyvédi fellépés témáira.

Az ügyvédképzésre Budapesten került sor 2017. március 9-10-én. Az ügyvédi kamarák közreműködésével terjesztett felhívásunk nyomán egy 13 fős csoport formálódott, ami intenzív beszélgetésekre nyújtott lehetőséget, a résztvevők megoszthatták egymással a saját mindennapi munkájukban szerzett tapasztalataikat. Interakcióra ösztönözték a résztvevőket a konzultációs és kihallgatási helyzeteket bemutató videók alapján moderált beszélgetések, valamint a színészek közreműködésével lebonyolított szerepjátékok.

A képzés első napján dr. Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke tartott előadást az Európai Bíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága vonatkozó joggyakorlatáról, majd a délelőtt további részében és délután zajló foglalkozásokat Végh József r. ezredes, klinikai szakpszichológus és Szakmáry András r. alezredes, pszichológus vezették a résztvevők kommunikációs készségeinek fejlesztését célozva. A második nap kiscsoportos gyakorlatokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel telt. A délelőtt folyamán az ügyféllel folytatott konzultáció volt a szituációs gyakorlatok középpontjában, délután pedig a rendőri kihallgatáson való védői fellépés. Az ügyféli és rendőri szerepeket színészek játszották, az ügyvéd szerepébe pedig egy-egy résztvevőnek kellett behelyezkednie legjobb tudása szerint. A második nap foglalkozásait dr. Békés Ádám ügyvéd vezette, gyakorló ügyvédként és ügyvédek képzésében is jártas szakértőként moderálva az eszmecserét. A második napon zajló beszélgetésekben felmerülő kérdéseket Girhiny Kornél r. őrnagy világította meg rendőri perspektívából.

A képzés résztvevői részletes visszajelzésekkel járultak hozzá a program fejlesztéséhez. Az anonim, írásbeli értékeléseken is tükröződött, hogy a résztvevők örömmel fogadták a szerepjátékokra épülő interaktív foglalkozásokat. Szolgáljon néhány idézet illusztrációul:

„A szerepjátékokat [tartottam a legérdekesebbnek] és az arra adott/kapott reflexiókat, hiszen ez az, amire valós szituációban nincs lehetőség.”

„Rendkívül jó érzés volt számomra, hogy kisebb eltérések mellett gyakorlatilag azonosan gondolkodtunk az egyes szakmai problémákról. Ez abban erősített engem, hogy jó úton járok.”

„Nagyon jó kezdeményezés, fontos lenne minél szélesebb kör számára elérhetővé tenni. Nyilvánvalóan más-más tematikával a tapasztaltabb ügyvédek, illetve a kevés tapasztalattal rendelkező ügyvédjelöltek részére.”

Ez utóbbi résztvevői visszajelzésnek igyekszünk megfelelni a projekt második fázisában megrendezésre kerülő „kísérleti képzés” során, mellyel más résztvevői kört célzunk meg, nevezetesen az ügyvédjelöltek csoportját. A márciusi képzők képzésének célja volt az is, hogy kiválasszuk az egyik résztvevőt, aki vezérszerepet vállal a júniusi ügyvédjelölti képzés foglalkozásainak moderálásában. Így a képzők képzésének tapasztalatával a háta mögött, a Magyar Helsinki Bizottság szervezése és közreműködése mellett „tesztelheti” majd a képzési programot az ügyvédjelöltek célcsoportján.

 

A képzések a „Gyakorlatorientált ügyvédképzések a gyanúsítottak büntetőeljárási jogainak védelméről” című projekt keretein belül valósultak meg az Európai Unió támogatásával.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság