Tettek idején

Öt nappal a civilellenes törvény elfogadása után Pardavi Márta az „Itt van a tettek ideje!” című rendezvény szónoka volt. A Magyar Helsinki Bizottság társelnöke arról beszélt, hogy az új, kártékony szabályozás mennyiben befolyásolja majd a jogvédő tevékenységünket. A beszédet alant közöljük.

Ennek az eseménynek az a mottója, hogy „Itt van a tettek ideje!”. Egy erkölcsös embernek felelősséget kell vállalnia azért a társadalomért, amiben él.A Helsinki Bizottság számára ez a megfontolás szolgál iránytűként a kezdetek óta.

A közösségi cselekvés egy demokratikus rendszerben kevés kockázattal jár.

Egy illiberális rendszerben viszont nagyobb a tét. A lejárató állami propagandagépezet, az ilyen-olyan hatósági eljárások és a független civil szervezetekre szabott megbélyegző törvényalkotás mind-mind olyan teher, amellyel számolnunk kell. Mégis, a Helsinki Bizottság múltja és lassan 30 éves munkája alapján biztosan tudjuk: sikerrel járhat az, aki akár reménytelennek tűnő helyzetben, a nála erősebbel szemben is vállalja, hogy kiáll az igazáért.

Az Országgyűlés kedden fogadta el a civil ellenes törvényt, majd pénteken a köztársasági elnök sietve aláírta. Ez a törvény felesleges, megbélyegző és káros. Sérti az alkotmányos és emberi jogi elveket. Kezdettől fogva ezt mondjuk mi is, és tekintélyes nemzetközi szervezetek is.

A Helsinki Bizottságnál úgy döntöttünk, hogy nem teszünk eleget a jogellenes törvénynek.  Nem regisztrálunk szó nélkül, és  a jogainkat bíróságokon érvényesítjük. Azt tesszük, ami tennünk kell, ami a helyes.

A Civilizáció kampány keretében már 217 civil szervezet csatlakozott a megbélyegző civil törvény elleni tiltakozáshoz. Ez a törvény jogellenes, de a mi tevékenységünk nem az.

Ezért folytatjuk a munkánkat: akkor is jogi segítséget nyújtunk az emberi jogaikban megsértetteknek, ha minden héten elmondja Orbán Viktor, hogy nemzetárulónak tart minket. Elmondjuk itthon és külföldön, hogy miért tartjuk jogsértőnek és demokráciaellenesnek a NER működését. Sőt, jogvédő szervezetként, a bíróságok előtt ezt be is bizonyítjuk.  És akkor sem vagyunk hajlandóak szó nélkül idegen érdekeket képviselő ügynökökként regisztrálni magunkat, ha erről a Fidesz törvényt alkot.

Ha tüntetésen bárkit vegzál a rendőrség felsőbb utasításra, az ügyvédeink ingyen segítenek. Ha politikai okból kirúgnak a munkahelyetekről, van segítség. Ha bilincsben visznek el a semmiért, a magyar emberek nem maradnak magukra. És akármennyire is utálja a hatalom, a háború elől menekülők segítése nekünk ugyanúgy fontos ügy. Ezért nem hagyjuk őket sem az út szélén, még ha a hatalom a szenvedésük fenntartását kívánja is.

Mert tisztességesnek kell lennünk. Csak emelt fővel lehet tisztességesen élni. Nincs ennél egyszerűbb képlet.

Úgyhogy tényleg jöjjön a tettek ideje. Kezdjünk el minél többen emelt fővel a hatalom szemébe nézni. Nem kell félni. Orbán Viktor polgári engedetlenkedését a 2006-os kordonbontáskor úgy védte meg, hogy „alkotmányos jogainkat korlátozzák, de mégiscsak volt itt egy rendszerváltás”. Ő ezt azóta elfelejtette. Nekünk az a feladatunk, hogy emlékeztessük rá.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság