Önkéntes munka Adatfeldolgozási feladathoz várjuk a jelentkezőket december 10-ig

Tájékoztató és alkotmánybírósági mintabeadvány az indokolás nélkül felmentett kormánytisztviselők számára

2011 februárjában az Alkotmánybíróság egyhangú döntésében megállapította, hogy a kormánytisztviselők indokolás nélküli felmentését lehetővé tevő jogszabályi rendelkezés alkotmányellenes. Az alkotmánybírósági döntésről kiadott állásfoglalása kapcsán a Magyar Helsinki Bizottság számos megkeresést kapott a jogérvényesítés részletkérdéseivel, illetve annak esélyeivel kapcsolatban. A megkeresésekre tekintettel a Helsinki Bizottság összeállított egy olyan anyagot, amely közérthető formában, a gyakran felmerült kérdések alapján elemzi a jogérvényesítés lehetőségeit.

A kérdések és a válaszok elérhetőek itt.

***

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja szerint a május 31. előtt elbocsátottak bizonyos feltételek mellett alkotmányjogi panasszal fordulhatnak az Alkotmánybírósághoz – ehhez kíván segítséget nyújtani a szervezet által készített mintabeadvány.

Az alkotmányjogi panasz benyújtásának megkönnyítését célzó, a Helsinki Bizottság által készített alkotmánybírósági mintabeadvány innen letölthető. (A dokumentum itt pdf formátumban is elérhető.)

 

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság