#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Rendszerhiba: Egy lerombolt menekültügyi rendszer következményei Magyarországon

Translation is available for this content

Switch to English

A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar menekültügyi rendszer lerombolásának következményeire és az érdekérvényesítés és pereskedés eszközeivel kikényszerítse a szükséges változásokat.

A magyar kormány 2015 óta szisztematikusan leépítette az akkor még működő menekültügyi ellátórendszert és ellehetetlenítse a Magyarországra érkező menedékkérők jogi lehetőségeit. Ezt a folyamatot többek között határkerítések, jogellenes visszakényszerítések, jogellenes fogvatartás és az integrációs támogatás megszüntetése jellemezte. 2020 májusában pedig a kormány új menekültügyi szabályokat vezetett be (az úgynevezett nagykövetségi rendszert), amely szinte lehetetlenné teszi, hogy menedéket lehessen kérni Magyarország területén. A szabályok értelmében – néhány ritka kivételtől eltekintve – a menedékkérők nem nyújthatnak be kérelmet Magyarország területén. Kizárólag a szerbiai és ukrajnai magyar nagykövetségeken nyújthatnak be a „menedékkérelem benyújtására irányuló szándéknyilatkozatot”. A benyújtott szándéknyilatkozat alapján a menekültügyi hatóság dönthet úgy, hogy a menedékkérőnek egyszeri beutazási engedélyt ad Magyarország területére a menedékkérelem benyújtásához.

Magyarország 2016-ban olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek lehetővé teszik, hogy a magyar rendőrség a határkerítés szerbiai oldalára meghallgatás és menedékkérelem benyújtásának lehetősége, valamint a kiutasításukról szóló egyedi határozat meghozatala nélkül, visszakényszerítse az országban érvényes papírok nélkül tartózkodó külföldieket. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) és az Európai Unió Bírósága (EUB) is kimondta számos ítéletében (2020-ban, 2021-ben és 2022-ben), hogy a Magyarország által – a hazai szabályozás alapján – végrehajtott visszakényszerítések sértik a kollektív kiutasítás tilalmát. Ezen ítéletek ellenére Magyarország határain a mai napig történnek jogellenes rendőri visszakényszerítések.

A projekt céljai az érdekérvényesítés és a hazai és európai stratégiai pereskedés eszközein keresztül, hogy 

  • felhívja a figyelmet a magyar rendőrség által végrehajtott visszakényszerítések jogellenes gyakorlatára,
  • elérje, hogy a kormány tartsa be az uniós és nemzetközi jogszabályokat és normákat, valamint biztosítsa a nemzetközi védelemhez való hozzáférést és a tisztességes eljárást.

A projekt időtartama: 2023.03.01-2024.03.01.

A projekt a Stichting Vluchteling támogatásával valósul meg.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság