#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Pert veszített a Lokál a Magyar Helsinki Bizottsággal szemben

Helyreigazításra kötelezték a Lokál c. napilapot és kiadóját, mert valótlan állítást tett közzé a Magyar Helsinki Bizottságról. A Fővárosi Törvényszék ítélete még nem jogerős. Amennyiben jogerőre emelkedik, akkor 15 napon belül le kell hozni a helyreigazítást a napilapnak.

A kormányközeli médiában több helyen és többször az a hamis állítás jelent meg szeptemberben, hogy a Magyar Helsinki Bizottság „segített Magyarországon maradni” annak az afgán menekültnek, akit később szexuális erőszakkal gyanúsítottak meg a hatóságok. A Magyar Helsinki Bizottság valójában azonban nem képviselte az afgán fiatalt a menedékeljárásában. (Itt megírjuk, mi az igazság.)

A jogvédő egyesület így kilenc szerkesztőséget is felszólított, hogy igazítsa helyre a valótlan állítást. Kettő, az Echo Tv portálja és a Magyar Hírlapennek eleget is tett. A többi hét nem. Ezért velük szemben helyreigazítási pert kezdeményezett a Magyar Helsinki Bizottság.

Ezek közül a Lokál nyomtatott változata elleni sajtóperben született ma ítélet a Fővárosi Törvényszéken. A bíróság megállította a Lokáljogsértését, és az alábbi helyreigazítás közzétételére kötelezte a napilapot:

„A »Sorosék segítettek az országban maradni az erőszakoló migránsnak« címmel a Lokál napilapban 2018. szeptember 19. napján megjelent cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Helsinki Bizottság jogi segítségnyújtása miatt maradhatott az országban a szexuális erőszak elkövetésével gyanúsított afgán férfi.

A valóság ezzel szemben az, hogy a cikkben megnevezett személy azért tartózkodhatott Magyarországon, mert a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal oltalmazottként ismerte el egy olyan eljárásban, amelyben jogi segítséget vagy képviseletet a Magyar Helsinki Bizottság egyetlen alkalmazottja vagy megbízottja sem nyújtott neki. A cikkben megnevezett személy tehát a Magyar Helsinki Bizottság tevékenységétől teljesen függetlenül maradhatott Magyarországon.”

A Magyar Helsinki Bizottság civil jogvédő egyesület, ezért továbbra sem fogja annyiban hagyni, ha a propagandasajtó hazugságokat terjeszt a szervezetről és tevékenységéről. Amennyiben jogi lehetőségét látja, továbbra is perelni fog a lejárató, manipulatív, hamis és jó hírnevét sértő állításokért.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság