#Falfirka kisokos Megvan a véleményed, és látványosan ki is nyilvánítanád?

Pedagógussztrájk: téves a tankerületek álláspontja

Több sztrájkoló tanár kereste meg a Magyar Helsinki Bizottságot azzal, hogy a tankerületek álláspontja szerint nem lehetséges egy napon belül csak néhány órát sztrájkkal tölteni. A hivatal szerint ha valaki a sztrájk mellett dönt, akkor egész nap sztrájkolnia kell. Ez az értelmezés téves. A Magyar Helsinki Bizottság jogi álláspontja.

A következők miatt téves a tankerületek álláspontja:

1. A sztrájk alapjog.

A sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény (sztrájktörvény) 1. § (2) bekezdése szerint a sztrájkban való részvétel önkéntes, az abban való részvételre, illetve az attól való tartózkodásra senki nem kényszeríthető. Ennek megfelelően nem kényszeríthetők a dolgozók arra sem, hogy – akaratukkal ellentétben – sztrájkoljanak. A kényszerítés akkor is tilos, ha a munkanapnak csak egy bizonyos részére vonatkozik.

A sztrájktörvény együttműködési kötelezettséget ír elő munkavállaló és munkáltató között, valamint tiltja a visszaélésszerű joggyakorlást, egyebekben nem tartalmaz korlátozást a sztrájk módjára, egy adott munkanapon belüli vagy összesített tartamára nézve. Amennyiben ezért a sztrájkoló pedagógusok megfelelő időben, előre jelzik, hogy egy adott napon mettől meddig szeretnének sztrájkolni, eleget tesznek együttműködési kötelezettségüknek és lehetővé teszik a munkáltató számára munkaszervezési feladatai ellátását.

2. A rendelet sem tiltja a rövid idejű sztrájkot.

A pedagógussztrájk során biztosítandó még elégséges szolgáltatást a köznevelési intézményeket érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló, külön a pedagógussztrájk vonatkozásában kiadott 36/2022 kormányrendeletet határozza meg. A sztrájktörvény rendelkezésein felül e rendelet szabályainak kell megfelelni a sztrájk során. A rendelet szintén nem tartalmaz olyan megkötést, amely kizárná, hogy egy pedagógus egy adott munkanapon belül a munkaidejének csak egy részében sztrájkoljon, más részében viszont ellássa a munkaköréből adódó feladatokat, amennyiben a még elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatos követelmények egyébként teljesülnek.

A tankerület nem jogosult olyan megszorításokat előírni, amelyek az Alaptörvényben biztosított sztrájkjogot a törvényben, illetve a veszélyhelyzeti rendeletben foglaltaknál nagyobb mértékben korlátozzák.

Ezért álláspontunk szerint a tankerületek tájékoztatása téves. Ugyanakkor fel kell hívnunk a figyelmet rá, hogy a Magyar Helsinki Bizottság állásfoglalása nem kötelező erejű, jogvita esetén a sztrájk jogszerűségének kérdéséről a bíróság fog döntést hozni.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság