Panaszminta és kitöltési útmutató raboknak, akiket korlátoztak kegyeleti joguk gyakorlásában

Ezt a panaszmintát azok a fogvatartottak tudják használni , akik a bv. intézet parancsnokának döntése miatt nem tudtak részt venni elhunyt közeli hozzátartozójuk temetésén.

Az, hogy méltó módon elbúcsúzzunk elhunyt szerettünktől, olyan alapvető emberi igény, amelytől csak a legszükségesebb esetekben szabad megfosztani valakit. A törvény szerint a bv. intézet parancsnoka csak kivételes esetben tagadhatja meg a fogvatartott elhunyt hozzátartozója temetésén való részvételét. Az Emberi Jogok Európai Egyezménye szerint csak meghatározott okokból lehet megtagadni a kegyeleti jog gyakorlását, erre lényegében a közbiztonság, közegészség védelme és a bűncselekmények megelőzése ad alapot.
Mégis, az a tapasztalatunk, hogy a temetésen való részvétel megtagadására sok esetben valós és elfogadható indok nélkül kerül sor.

Temetőbe vitt az első útja a szabaduló rabnak (pillanatkép videóriportunkból)
Temetőbe vitt az első útja a szabaduló rabnak

 

A rendelkezésünkre álló adatok szerint 2022. május 1. és 2023. január 31. között 104-en szerettek volna kimenni közeli hozzátartozójuk temetésére, ebből kevesebb mint egynegyedüknek, összesen 24 fogvatartottnak sikerült.

A Magyar Helsinki Bizottság ezért készített panaszmintát és kitöltési útmutatót. A mintát kitöltve és kiegészítve az érintett postán tudja elküldeni az alapvető jogok biztosának (más néven: ombudsmannak) erre a címre: 1387 Budapest Pf. 40. Az ombudsman vizsgálatot indíthat az Ön panasza alapján, és ha jogsértést, szabálytalanságot tapasztal, akkor kezdeményezheti a probléma megoldását a bv.-nél. Az ombudsmani vizsgálatnak sajnos nincs határideje.
Letölthető anyagok


Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság