Összefoglaló az EUB C‑159/21. sz. ügyben hozott ítéletéről

Szeptember 22-én nagy jelentőségű ítéletet hozott az Európai Unió Bírósága.

Kimondta, hogy az uniós joggal ellentétes az a magyar szabályozás, amely eddig megkövetelte, hogy az indoklás nélküli, minősített adatokon alapuló, jellemzően a TEK és az AH által kiadott szakhatósági állásfoglalásokat a hazai menekültügyi hatóság „perdöntőnek”  tekintse, és attól ne térjen el. Egybehangzóan a Magyar Helsinki Bizottság évek óta képviselt álláspontjával, a luxembourgi bíróság világossá tette: a menedékkérőknek, illetve a nemzetközi védelemben részesített személyeknek hozzáférést kell biztosítani az ilyen szakhatósági állásfoglalások meghatározó lényegéhez, illetve a menekültügyi hatóság köteles határozatában feltüntetni azokat az okokat, amiért a védelmet megvonja.

Az itt letölthető jogi összefoglaló az eljárásban felmerült jogkérdés és az EUB ítéletének lényegét tartalmazza. Reméljük, hogy ez segítheti azon kollégák munkáját, akik hasonló jogkérdést felvető idegenrendészeti vagy menekültügyi eljárásban látják el ügyfeleik képviseletét.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság