#VeddVisszaAJövőd LMBTQ programokkal készülünk a Budapest Pride Közösségi Fesztiválra, nem csak LMBTQ embereknek

Nemzetközi online műhelybeszélgetés a börtönökben zajló panaszeljárásokról

Két online szakmai beszélgetést szerveztünk a kínzás megelőzésének céljával fogvatartási helyeket monitorozó, európai Nemzeti Megelőző Mechanizmusok (NMM, Magyarországon ez az ombudsman) képviselői számára. A börtönökben zajló panaszeljárások megfigyelésének módszereiről szólóeseményeken tíz NMM és nemzetközi szervezetek képviselői vettek részt.

A nemzetközi tapasztalatcserére lehetőséget nyújtó eseményre a koronavírus adta helyzetben online formában került sor, 2020. április 27-én és 30-án, „Az uniós együttműködés elősegítése a fogvatartási körülmények kapcsán – A Nemzeti Megelőző Mechanizmusok szerepe” című nemzetközi projektünk keretében.

A tíz európai NMM részvételével zajló  eseményen interaktív konzultációt tartottunk, mely lehetővé tette a kötetlen beszélgetést, és betekintést engedett a résztvevő intézmények gyakorlatába.

Az eseményeknek kettős célja volt: (1) a résztvevők informálása a projektben folytatott, panaszeljárásokról szóló kutatás kulcsfontosságú megállapításairól, és a vonatkozó nemzetközi elvárásokról, valamint (2) az első kézből történő, határokat átívelő tapasztalat– és információcsere.

A büntetés-végrehajtási intézetekben zajló panaszeljárásokra vonatkozó nemzetközi és európai követelményekről Dr. Kirs Eszter, a Magyar Helsinki Bizottság jogi előadója tartott rövid előadást gondolatébresztőként. A prezentáció keretében említésre került az panaszeljárásról való tájékoztatáshoz való jog, a panaszeljárások hatékonysága és tisztességességének kritériumai, a panaszeljárásokhoz kapcsolódó adatkezelés, valamint a panasztételtől esetlegesen elrettentő fenyegetések, szankciók tilalma.

Az előadást követően került sor az irányított beszélgetésekre, melyek során megvizsgáltuk a visszatérő, szisztematikus problémákat, valamint a résztvevő Nemzeti Megelőző Mechanizmusok vonatkozó jó gyakorlatait a monitorozó látogatások előkészítése, lebonyolítása és az utókövető tevékenységek kapcsán. Az április 27-i beszélgetést Prof. Nora Sveaass, az ENSZ Kínzásmegelőzési Albizottságának (SPT) alelnöke, az április 30-i beszélgetést pedig Philipp Hamedl, a projektet koordináló Ludwig Boltzmann Institute munkatársa moderálta. Külön kitértünk arra, hogy a koronavírus adta helyzetben különösen veszélyeztetettek a büntetés-végrehajtási intézetekben élők. A megerősített izoláció idején a börtönökön belüli panaszkezelés hatékonysága minden eddiginél jelentősebbé vált.

Az eseményen elhangzott tanulságokat beépítjük a témában a projekt keretében készülő kézikönyvbe.

Az esemény az Európai Unió támogatásával valósult meg.

Megosztom másokkal

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság