Nem veszünk részt a Momentum népszavazási kampányában

A Magyar Helsinki Bizottság üdvözli a Momentum Mozgalom kiállását a kormány jogsértő, civileket megbélyegző törvénye ellen. Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy a népszavazás alkalmatlan eszköz a civileket megbélyegző törvény eltörlésére.

A Magyar Helsinki Bizottság álláspontja a kormány civileket megbélyegző törvényével kapcsolatban egyértelmű és változatlan: más civil szervezetekkel együtt szervezett figyelemfelkeltő akcióinkon, közös állásfoglalásainkban és  alkotmánybírósági beadványaikban is nyilvánvalóvá tettük, hogy a törvény jogsértő, amelyet el sem szabadott volna fogadni. Attól függetlenül, hogy a többség támogatja vagy sem a törvényt, az még ugyanúgy elfogadhatatlan marad. Egy alkotmányos demokráciában az alkotmányos jogok megsértéséről nem szabad népszavazást tartani. Ha például arról kezdeményeznének népszavazást, hogy bevezessük-e a rabszolgaságot, amennyiben a többség támogatná ezt, az Országgyűlés köteles lenne azt bevezetni – márpedig ez alapjogokat sértene, hasonlóan a civileket megbélyegző törvényhez.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint annak a kimondását, hogy valami jogsértő-e vagy sem,  nem helyes népszavazás tárgyává tenni, hanem azokat bírói testületekre kell bízni, olyanokra, amelyek elé került már a törvény, illetve amelyek elé a közeljövőben kerülni fog. Más civil szervezetekkel együtt eddig is indítottunk olyan jogi eljárásokat, amelyek alkalmasak a civileket megbélyegző törvény eltörlésére, és ezután is indítani fogunk a strasbourgi Emberi Jogok Európai  Bírósága előtt.

Egyetértünk abban a Momentummal, hogy a civileket megbélyegző törvényt el kell törölni, de nem kívánunk részt venni a párt népszavazási kampányában, hanem saját eszközeinkkel küzdünk tovább a jogsértő, civileket megbélyegző törvény ellen, miközben folytatjuk tevékenységünket. A civil szervezeteknek ugyanis figyelemmel kell lenniük ügyfeleikre, az általuk képviselt és segített emberek érdekeire is – a kampányban való részvétellel pedig éppen azokat tennénk ki a legnagyobb veszélynek, akiknek sokszor ezeknek a szervezeteknek a munkája jelenti az egyetlen esélyt az állami mulasztásokkal szemben. A civil szervezetek nem azért jöttek létre, hogy pártpolitikai kampányokban vegyenek részt, hanem azért, hogy a közjóért, a társadalomért tegyenek. Erre kell fordítanunk korlátozott erőforrásainkat, pártoktól és politikai széljárásoktól függetlenül.

Hiteles forrásból szeretnél információhoz jutni?

Ne maradj le a legfontosabb történésekről, értesülj terveinkről. Tartsuk a kapcsolatot, iratkozz fel hírlevelünkre Te is!

Hírlevél feliratkozás

Kövesd a Helsinkit

Napi aktualitásokért és extra tartalmakért kövess minket a Facebookon

Magyar Helsinki Bizottság